Hilversum,
10
november
2020
|
13:50
Europe/Amsterdam

MAX Maakt Mogelijk: aandacht voor ouderen in Albanië en Moldavië

Zaterdag 14, 21 en 28 november

Zaterdag 14, 21 en 28 november zendt MAX nieuwe afleveringen uit van MAX Maakt Mogelijk, het programma dat leefomstandigheden van ouderen verbetert en wensen vervult. In deze afleveringen is er onder meer aandacht voor ouderen in Albanië en op het platteland van Moldavië. De afleveringen zijn om 18.50 uur te zien bij MAX op NPO 2.

Aflevering 4 - zaterdag 14 november om 18.50 uur op NPO 2
MAX Maakt Mogelijk steunt al jaren een gaarkeuken in Noord-Albanië, waar ouderen samenkomen om een maaltijd te nuttigen. Maar door de coronacrisis is dit niet meer mogelijk. Gelukkig kunnen de ouderen nog drie keer per week hun maaltijd afhalen. MAX Maakt Mogelijk wil extra voedselpakketten uitdelen. Zodat, op de dagen dat de gaarkeuken gesloten is, iedereen toch kan eten. Zo ook Mariana. Zij was vorig jaar te zien in de uitzending. Jan Slagter bezocht toen haar "hok", waar ze woonde. Dankzij donaties van kijkers woont Mariana inmiddels in een veilig huisje.

In Nederland verrast Jan Slagter Joyce. Tijdens de eerste lockdown kookte zij vrijwillig voor ouderen in Rotterdam en zorgde ze ervoor dat de maaltijden aan huis geleverd werden. Genoeg reden om Joyce nu in het zonnetje te zetten.

Aflevering 5 - zaterdag 21 november om 18.50 uur op NPO 2
Op het platteland van Moldavië hebben ouderen overal tekort aan. Maar het meest essentiële, namelijk eten, ontbrak bij alle 40 ouderen in het rotsachtige dorpje Rogojeni. Dankzij donateurs kon MAX Maakt Mogelijk elke maand voedselpakketten van 25 euro uitdelen. Maar deze hulp moet voortgezet worden, want de coronacrisis maakt deze pakketten nog noodzakelijker. En de huisjes, waar de ouderen door de crisis nog meer dan ooit op aangewezen zijn, moeten dringend gerenoveerd worden, om te voorkomen dat de kou binnendringt.

In Nederland wordt oma Tiny (80) uit Opijnen verrast. Kleindochter Renee roept de hulp in van Jan Slagter om de grootste wens van haar oma te vervullen; in een snelle auto racen. Tiny: "Hard rijden vind ik geweldig, gewoon in een auto hard door de bocht, lijkt me fantastisch!" Om deze wens te laten slagen, roept Jan de hulp in van autocoureur Gijs van Lennep, die in de Formule 1 meereed en in 1971 de 24 uur van Le Mans won. Samen met Gijs gaat oma Tiny eindelijk hard door de bochten!

Aflevering 6 - zaterdag 28 november om 18.50 uur op NPO 2
Voor de wens van Anne-Marie uit Amstelveen krijgt Jan Slagter hulp van niemand minder dan Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven. Anne-Marie is veel alleen en door een moeilijke jeugd heeft ze weinig contact met familie. In haar leven moest ze 42 operaties ondergaan, om te revalideren ging ze graag de natuur in met een fotocamera. Haar inspiratie haalt ze uit een bijzonder fotoboek van Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven. Jan Slagter verrast Anne-Marie thuis en neemt haar mee naar de Veluwe. Daar staat de professor op haar te wachten, om samen prachtige dieren op de Veluwe te fotograferen.

In het Albanese dorp Barbullush staat sinds 2016 een verzorgingshuis voor ouderen. Dit huis konden de Nederlanders Helene en Dick, met MAX Maakt Mogelijk, dankzij donateurs bouwen. Het gaat daar goed met de ouderen en dankzij de inzet van de gemeente draait dit huis zelfstandig. Zelfs corona is het huis nog niet binnengedrongen. Buiten de muren van het huis zijn de problemen onder ouderen echter groot. Zoals bij Lula. Ze woont in een rotsachtig huisje, waar binnen niets is. Zij en vele anderen hebben dringend behoefte aan hout en voedsel, om de naderende winter te overleven.
 

MAX Maakt Mogelijk
Zaterdag 14, 21 en 28 november
Om 18.50 uur op NPO 2
Presentatie: Jan Slagter
www.maxmaaktmogelijk.nl

Facebook.com/MAXMaaktMogelijk | @MAXMaaktMogelyk | #MAXMaaktMogelijk