Hilversum,
14
juni
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

MAX Maakt Mogelijk – Noodhulp Bosnië (14/6/2014)

Hilversum, 12 juni 2014 – Op zaterdag 14 juni om 17.35 uur op NED 2 kunt u kijken naar een extra ingelaste MAX Maakt Mogelijk uitzending. Een oproep voor noodhulp voor ouderen in Bosnië die getroffen zijn door de extreme overstromingen van de afgelopen maand. Duizenden ouderen zijn hun huis kwijtgeraakt. MAX Maakt Mogelijk is ter plaatse om te inventariseren welke noodhulp er nodig is.

Jan Slagter reist voor MAX Maakt Mogelijk af naar het getroffen gebied in Bosnië waar in mei een extreme overstroming plaatsvond. Het water is inmiddels gezakt maar de problemen zijn daarmee niet verdwenen. In grote delen van het land is hulp op gang gekomen, maar in een land waar 1,5 miljoen inwoners slachtoffer zijn geworden van het water zijn er nog veel mensen aan hun lot overgelaten.

Vooral in het stadje Samac, tegen de grens met Kroatië. Het dorp is volledig overstroomd en verwoest. Een aantal weken na de ramp is er nog nauwelijks hulp geboden. De mensen kunnen niet meer in hun huis wonen, winkels zijn gesloten, er is geen eten en drinken verkrijgbaar en door al het vuil op straat wordt de stank een steeds grotere bedreiging. Ook de moeder van de Bosnisch Nederlandse Sanja Abramovic woont in het stadje. De beelden raken Sanja diep. Maar de videoboodschap van haar moeder die Jan Slagter voor haar heeft, maakt veel goed.

Samen met de voorzitter van Stichting Proplan, Willem Pronk die zich al 15 jaar inzet voor de kwetsbaren in Bosnië, gaat Jan op pad om noodhulp te bieden . Bijvoorbeeld aan Suad Halilovic (74 jaar). Hij woont al zijn hele leven in Samac en werd verrast door de overstroming. Zijn huis is volledig geruïneerd door het water en is sindsdien door de modder onbewoonbaar. Hij woont nu in een tentje op een helling achter wat eerst zijn huis was.

MAX Maakt Mogelijk – Noodhulp Bosnië 
Zaterdag 14 juni om 17.35 uur op NED 2 
www.maxmaaktmogelijk.nl