Hilversum,
25
oktober
2018
|
14:14
Europe/Amsterdam

MAX Maakt Mogelijk – Aflevering 7 en 8

Zaterdag 1 en 15 december zendt MAX rond 18.00 uur op NPO 2 twee nieuwe afleveringen van MAX Maakt Mogelijk uit, het programma dat leefomstandigheden van ouderen verbetert en wensen vervult. In deze afleveringen onder meer aandacht voor Joodse ouderen in Oekraïne en de Amsterdamse Paul.

Aflevering 7 – 1 december rond 18.00 uur op NPO 2
In deze aflevering bezoekt Jan Slagter Joodse ouderen in Oekraïne. Zij hebben de Holocaust meegemaakt en durven er nog altijd niet voor uit te komen dat ze Joods zijn, bang voor antisemitisme. Maar dat is niet hun enige probleem. De ouderen moeten rondkomen van een schamel pensioentje dat niet voldoende is voor hout in de winter, eten en medicijnen. Het is niet de eerste keer dat MAX Maakt Mogelijk aandacht besteedt aan Joodse ouderen in Oekraïne. Vorig jaar ontmoette Jan Pavlina, die nog altijd in het huis woont waar ze opgroeide. Met de gruwelijkheden die zich daar afspeelden, wordt ze elke dag geconfronteerd. Maar de hulp die ze nu krijgt geeft haar kracht, waardoor ze het leven weer ziet zitten. MAX Maakt Mogelijk hielp haar en veel andere ouderen rondom Kiev en wil die hulp uitbreiden naar andere delen in Oekraïne.

Aflevering 8 – 15 december rond 18.00 uur op NPO 2
Henk en Miep uit Schiedam zijn altijd actief geweest in het vrijwilligersleven. Een half jaar geleden kwam daar voor Miep (86) abrupt een einde aan toen ze ziek op bed kwam te liggen. De artsen dachten aan een zware griep, maar het bleek een tumor met uitzaaiingen te zijn. Het echtpaar komt nergens meer, maar heeft de wens om nog één keer naar het Brandweermuseum in Borculo te gaan. Henk was jarenlang brandweerman en bewaart mooie herinneringen aan die tijd. Jan Slagter haalt het echtpaar op voor een bijzondere dag.

De Amsterdamse Paul is zowel lichamelijk als licht verstandelijk beperkt. In 2015 is zijn partner Rens overleden. Geld voor een grafsteen was er niet en daarom ligt Rens in een naamloos graf, iets wat Paul nog steeds verschrikkelijk verdrietig vindt. Jan Slagter haalt Paul op om hem een gedenkplek te geven die elke overledene verdient.

De burgemeester van het dorp Capaclia in Moldavië luidde de noodklok, omdat er 55 ouderen wonen die al jaren geen warme en voedzame maaltijd hebben gegeten. Een oude schoolkantine kan dienstdoen als gaarkeuken met eetkamer, zodat de ouderen daar ook ‘s winters bij elkaar kunnen zitten om te eten. Maar voordat het zover is, moet er nog een hoop gebeuren. En dat kan het straatarme dorp niet zonder hulp. Jan Slagter roept daarom hulp van de kijker in.

MAX Maakt Mogelijk
Zaterdag 1 en 15 december
Rond 18.00 uur op NPO 2
www.maxmaaktmogelijk.nl

Facebook.com/MAXMaaktMogelijk | @MAXMaaktMogelyk | #MAXMaaktMogelijk