Hilversum,
10
november
2016
|
16:06
Europe/Amsterdam

MAX Maakt Mogelijk – aflevering 7, 8 en 9

Zaterdag 3, 10 en 17 december

Op zaterdag 3, 10 en 17 december zendt MAX om 18.35 uur op NPO 2 nieuwe afleveringen van MAX Maakt Mogelijk uit. Hier volgt een overzicht.

Aflevering 7 – Zaterdag 3 december om 18.35 uur op NPO 2
Het leven van Ingrid kenmerkt zich door veel ziek zijn. Ze kan niet meer werken en is aan huis gekluisterd. Ingrid heeft daarom weinig contacten en is erg eenzaam. Dankzij stichting OOPOEH kwam daar verandering in. Sinds enige tijd past ze overdag op honden van mensen die aan het werk zijn. Om Ingrid een hart onder de riem te steken verrast Jan Slagter haar met een heerlijk diner op het strand van Kijkduin, klaargemaakt door topkok Pierre Wind. Als Ingrid eenmaal aan tafel zit, volgt de ene na de andere verrassing!

Buurtcentrum De Musketon in de Utrechtse wijk Lunetten draait grotendeels op vrijwilligers. Één van hen is de 83-jarige Mary. Als buurtbewoner stond zij samen met haar man en een aantal andere vrijwilligers aan de wieg van een eetclub voor ouderen. Jan Slagter gaat langs bij De Musketon en neemt Tineke Schouten mee, die de ouderen verrast als één van haar bekende Utrechtse alterego’s!

De armoede onder ouderen in de hoofdstad van Moldavië, Chisinau, maakt de rijen voor de lokale gaarkeuken steeds langer. Maar de keuken moet steeds meer mensen zonder eten wegsturen. Tot vorig jaar konden ze 250 mensen te eten geven, maar door gebrek aan geld nu slechts aan 80 ouderen. Het aantal mensen dat eten nodig heeft blijft groeien en de armoede raakt zelfs ouderen die hoogopgeleid zijn. In de rij staat ook iedere dag de 84-jarige Natalia, die haar hele leven hard heeft gewerkt in een leerfabriek. Desondanks moet ze hier al 13 jaar haar eten halen. Aan Jan Slagter laat ze zien hoe ze leeft en hoe ze iedere dag twee uur loopt om naar de voedselbank te gaan.

Aflevering 8 – Zaterdag 10 december om 18.35 uur op NPO 2
Na een auto-ongeluk in 2008 krijgt Anja steeds meer klachten, die in de loop der tijd steeds heftiger worden. Inmiddels kan Anja niet meer lopen en ligt ze al vier jaar op bed in een duistere kamer. Haar ouders en man verzorgen haar zo goed als ze kunnen, maar de hele situatie is voor iedereen verlammend. Een positieve prikkel is daarom hard nodig. Voor het ongeluk zong Anja graag, haar grote wens is om een lied te zingen met René Shuman & Angel-Eye. Jan Slagter regelt daarom een privé-optreden speciaal voor Anja.

Hoewel Roemenië sinds 2007 lid is van de EU, is het nog altijd arme troef als het om de ouderen gaat. Om te schuilen voor de kou liggen oudere daklozen bij verwarmingsbuizen. De vele straatkinderen en jongeren vluchten naar de riolen onder de grond. De riolen zijn een erfenis van dictator Nicolae Ceaușescu, die het gangenstelsel liet aanleggen om centrale verwarming te realiseren. Een vreselijke, maar wel warme plek. De ouderen kunnen hier niet naartoe, omdat ze deze klim niet kunnen maken. Jan Slagter praat met ouderen die noodgedwongen op straat leven, om te horen wat ze nodig hebben om de winter te overleven.

Geen persoonlijke aandacht, uren wachten om verschoond te worden en verkeerde medicatie: enkele voorbeelden waarmee veel bewoners van verzorgingstehuizen te maken hebben. Jan Slagter heeft besloten zelf een kleinschalige woonvorm te ontwikkelen voor dementerende ouderen met de laagste inkomens. Een pand in Rotterdam Overschie staat gereed om ingericht te worden als woonvorm, waar de zorg voor ouderen voorop staat. Francine woont in Overschie en kan niet wachten haar intrek te nemen in het Ben Oude NijHuis. Samen met Jan Slagter gaat ze het pand bekijken.

Aflevering 9 – Zaterdag 17 december om 18.35 uur op NPO 2
Grietje is 88 jaar en woont in verzorgingshuis ‘t Suderhiem in Drachten. Als echte Friezin houdt ze van haar provincie. Een bezoek aan Ameland, waar ze als kind met haar broer Auke (90) en ouders regelmatig kwam, is een grote wens. Maar Grietje is slecht ter been, en ziet het niet zitten om de boottocht zelf te ondernemen. Jan Slagter bezoekt Grietje als ze bij het VraagElkaar Ontmoetingscafé voor ouderen is. Hij neemt haar en haar broer Auke mee naar Ameland.

In 2008 kwam Jan Slagter per toeval terecht in een ziekenhuis in district Floresti in Moldavië. De schok was groot toen hij hier binnenstapte. Jan: "De tijd leek een paar eeuwen teruggedraaid. Apparatuur ontbrak of was verroest. Patiënten lagen op beschimmelde matrassen en moesten zelf lakens, eten en wc-papier meenemen. Er was één verroeste bak water waar het hele ziekenhuis gebruik van moest maken. En het was er ijskoud in de winter, patiënten lagen met hun winterjas aan in bed. Ondenkbaar in een Europees ziekenhuis.’’ MAX Maakt Mogelijk besloot daarop om het ziekenhuis grondig te renoveren en medisch te rehabiliteren. Stapsgewijs, maar van top tot teen. Nu, acht jaar later, heeft het ziekenhuis, dankzij donateurs en sponsors, een grandioze metamorfose ondergaan waar al duizenden mensen hun leven aan te danken hebben.

Ieder jaar zien ouderen in Oost-Europa met angst en beven de winter tegemoet; ze hebben zo’n laag inkomen, dat ze geen kolen of hout kunnen kopen om de winter mee door te komen. Temperaturen van min 25 graden zijn in Centraal- en Oost-Europa geen uitzondering. Zo’n 2500 tot 3000 ouderen in deze regio hopen op hulp van MAX Maakt Mogelijk door brandstof en voedselpakketten. Vooral in Moldavië, Roemenië, Albanië, Kosovo en Bosnië. Samen met de kijker wil MAX Maakt Mogelijk daarom zoveel mogelijk ouderen helpen de winter te overleven.

MAX Maakt Mogelijk
Zaterdag 3, 10 en 17 december 2016
Om 18.35 uur op NPO 2
Presentatie: Jan Slagter
www.maxmaaktmogelijk.nl