Hilversum,
01
november
2021
|
15:08
Europe/Amsterdam

MAX Maakt Mogelijk - aflevering 5 en 6

Op zaterdag 20 en 27 november zijn om 18.40 uur op NPO 2 nieuwe afleveringen van MAX Maakt Mogelijk te zien, het programma dat leefomstandigheden van ouderen verbetert en wensen vervult. De inhoud van aflevering 5 is al eerder gecommuniceerd, maar er heeft een wijziging plaatsgevonden. Hieronder de juiste informatie. In deze afleveringen is er onder meer aandacht voor ouderen in Roemenië, Moldavië en Nederland.

MAX Maakt Mogelijk zet zich in voor ouderen in binnen- en buitenland. Ook tijdens de coronapandemie gaat de hulp aan ouderen in Oost-Europa, Azië en Afrika onverminderd door. In het nieuwe seizoen bezoekt Jan Slagter onder andere Moldavië en keren we terug naar Oeganda en Roemenië. En uiteraard is er ook veel aandacht voor ouderen in Nederland.

Aflevering 5 - zaterdag 20 november om 18.40 uur op NPO 2
Jerry (79) uit Breda heeft de hulp van Jan Slagter ingeroepen om een bijzonder echtpaar te verrassen, dat hem al jaren helpt. Jeroen en Anita ontfermen zich al lange tijd over de alleenstaande Jerry, iets wat ze zijn moeder beloofden op haar sterfbed. Om ze daarvoor te bedanken, krijgen ze een bijzondere verrassing. Jan Slagter neemt Jerry onverwachts mee naar kamp Westerbork, waar hij nooit meer terug is geweest. Als Molukse jongen woonde hij jarenlang met zijn familie in voormalig kamp Westerbork, dat toen Schattenberg heette. In het kamp liggen veel herinneringen. En één heel tastbare, namelijk het oude schoolrapport van Jerry.

In Moldavië zijn hulpmiddelen, zoals een rollator of rolstoel niet vanzelfsprekend. Daarom startte Mihail, zelf ook afhankelijk van een rolstoel, met de inzameling van deze spullen. Om ze uit te kunnen delen aan de armste mensen in het land. En MAX Maakt Mogelijk wil hem daarbij helpen.

Aflevering 6 - zaterdag 27 november om 18.40 uur op NPO 2
Jan Slagter verrast Els en Cor. Zij zijn in Deventer bezig om van een klein buurthuis de spil in de wijk te maken. Het stel organiseert yogalessen en knutselochtenden voor een bescheiden clubje ouderen. Maar het liefst zien ze er meer buurtbewoners samenkomen, omdat er veel mensen wonen die zich eenzaam voelen. Jan brengt daarom een extra voorraad koekjes en koffie, zodat er genoeg is voor meer buurtbewoners. Als extra verrassing heeft Jan een uitje geregeld met speciaal vervoer, naar het Kröller-Müller Museum. Iets wat al lang een wens van de groep was.

Viorel (52) vangt al jaren ouderen en daklozen op in Roemenië. Mensen die door de overheid in de steek worden gelaten, op papier niet bestaan of nergens recht op hebben. Inmiddels biedt Viorel onderdak en zorg aan 450 mensen. MAX Maakt Mogelijk steunt Viorel al tien jaar financieel. Jan zoekt Viorel op en is aanwezig als er weer een nieuwe bewoner wordt binnengebracht.

Veel grootouders in Moldavië zorgen noodgedwongen voor hun kleinkinderen. Dat komt doordat de ouders naar het buitenland zijn vertrokken, met de hoop op een beter leven. De oma’s kunnen de kinderen niet onderhouden. Ook zitten ze ‘s winters in de kou, omdat er door geldgebrek tientallen jaren niets aan hun huisjes is gedaan. Maar dankzij donateurs is dit voor de oma’s in het dorp Vulcanesti verleden tijd. De familie Muntean kon zelfs verhuizen naar een nieuw huis, omdat het oude niet te renoveren was.

MAX Maakt Mogelijk
Zaterdag 20 en 27 november
Om 18.40 uur op NPO 2
Presentatie: Jan Slagter
MAXVandaag.nl

Facebook.com/MAXMaaktMogelijk | @MAXMaaktMogelyk | #MAXMaaktMogelijk