Hilversum,
20
oktober
2016
|
15:12
Europe/Amsterdam

MAX Maakt Mogelijk – aflevering 4, 5 en 6

Zaterdag 12, 19 en 26 november

Op zaterdag 12, 19 en 26 november zendt MAX om 18.40 uur op NPO 2 nieuwe afleveringen van MAX Maakt Mogelijk uit. Hier volgt een overzicht.

Aflevering 4 - Zaterdag 12 november om 18.40 op NPO 2
Het leven van Piet (73) verandert ingrijpend als hij vijf jaar geleden een zeldzame spierziekte krijgt. Van een stoere politieman, die net geniet van zijn pensioen, verandert hij in een volledig zorgafhankelijke man. Door de vele lichamelijke ongemakken komt Piet nauwelijks zijn huis uit. Zijn vrouw Ans ziet hem veranderen en voelt zich machteloos. Hun wereld wordt steeds kleiner. Jan Slagter gaat op bezoek en neemt Piet en Ans een dagje uit. Jan sluit de dag af met een grote verrassing.

Vorig jaar bezocht Jan de armste ouderen in Kosovo, net over de grens in het noorden van Albanië. In deze aflevering keert Jan terug. Ali, een Albanese man van 80, maakte de vorige keer een diepe indruk. Hij vertelde huilend dat hij al drie dagen niet had gegeten. Dankzij donaties van de kijker kon Ali direct geholpen worden. Hij kan nu twee keer per week eten bij de gaarkeuken die is opgezet samen met Stichting de Brug uit Harderwijk. De overige dagen van de week krijgt Ali thuis te eten. Ook is zijn huisje opgeknapt en heeft hij voor het eerst in zijn leven stromend koud én warm water. Naast Ali zijn nog 51 ouderen geholpen. Waaronder Hata, een dame die in een oude ruïne bij de rivier woont en nooit bezoek kreeg. Als Jan haar weer opzoekt laat ze hem van blijdschap niet meer los.

Aflevering 5 - Zaterdag 19 november om 18.40 op NPO 2
Joke ligt permanent in een ziekenhuisbed in de woonkamer van haar huis. Joke kan niet meer lopen of zitten en zonder bed niet naar buiten. Omdat de deur van Joke’s huurhuis te smal is, schakelt Joke’s nichtje, Natasja, MAX Maakt Mogelijk in. Het gaat steeds slechter met Joke en haar grote wens is om nog een keer buiten te kunnen zijn.

Mark (50) heeft PTSS, Post Traumatisch Stress Syndroom, als gevolg van de oorlogen waarin hij gevochten heeft als militair. Mark is volledig afgekeurd en ondanks dat hij sinds lange tijd zijn leven aardig op de rit heeft, heeft hij het nog erg moeilijk. Mark schrijft Jan Slagter daarom een indringende brief waarin hij om hulp vraagt. Jan zoekt Mark op en doet hem een belofte, zodat hij een nieuwe start kan maken.

De Rotterdamse Wim (75) ging in 1992 als wielercoach aan de slag met de Nationale Litouwse wielerploeg. Toen Wim stopte als bondscoach bleef hij in Litouwen wonen en startte daar een camping, die hij runt met zijn vrouw. Wim is zelf vaak op de fiets te vinden. Enerzijds om van de natuur en leegte te genieten, anderzijds omdat hij met zijn fiets bij ouderen komt die het erg moeilijk hebben. Ouderen wonen erg afgelegen en komen vooral ‘s winters in de problemen. Wim zet zich daarom al jaren in voor de allerarmsten in zijn omgeving. Wim neemt Jan Slagter mee op de fiets om hem te laten zien welke hulp de ouderen nodig hebben. Wim: ‘Ik investeer in jongeren en help ouderen. Ze hebben niemand. Het communisme heeft de mensen hier verlamd. Ze helpen elkaar niet. Dat zit er gewoon niet in, daarom doe ik het.’.

Aflevering 6 - Zaterdag 26 november 18.40 uur op NPO 2
Een jaar geleden veranderde het leven van Rijna (78) ingrijpend. Na een operatie belande Rijna in een rolstoel, sindsdien is ze afhankelijk van veel zorg en woont in een verpleeghuis. Van haar man, Ger (83), krijgt ze dagelijks bezoek, maar eropuit gaan zit er niet in. Dochter Sigrid wilde haar ouders daarom verwennen met kaartjes voor het concert van Rod Stewart, waar haar moeder groot fan van is. De rolstoeltickets waren helaas al uitverkocht, dus vroeg ze Jan Slagter om hulp.

Ook keert Jan terug naar het Tanzaniaanse dorpje Sanya Juu, waar de Nederlandse Joop en Martin het verschil maken voor oma’s op het platteland. De oma’s, ook wel bibi’s genoemd, zorgen noodgedwongen voor hun kleinkinderen en leven in krotten onder zeer primitieve omstandigheden. Zo kon Jan Slagter tijdens zijn eerste bezoek aan Sanya Juu met eigen ogen zien dat bibi’s daar op hun 80e buiten slapen onder een zeiltje. Martin en Joop lieten toen ook zien dat ze voor €2200,- een stenen huis kunnen bouwen waarmee deze problemen verleden tijd zijn. Dankzij de roep om hulp in de uitzending van vorig jaar kan Jan Slagter de mannen goed nieuws brengen.

De dag starten met een frisse duik in zee. Dat is hoe de ouderen van Zwemvereniging Marsdiep bij Den Helder het al jaren doen. Van april tot oktober, iedere dag om klokslag negen uur lopen ze vanaf het strand het water in. Er is alleen één probleem: de zwemcabine die op het strand staat en dienst doet als kleedkamer en kantine moet weg. De bodem is verrot waardoor de cabine is afgekeurd. De zwemmers hebben zelf al wat geld gespaard, maar in totaal is er €20.000,- nodig om een nieuwe cabine aan te schaffen. Daar heeft de verenging geen geld voor. Jan Slagter komt daarom met een voorstel.

MAX Maakt Mogelijk
Zaterdag 12, 19 en 26 november 2016
Om 18.40 uur op NPO 2
Presentatie: Jan Slagter
www.maxmaaktmogelijk.nl