Hilversum,
03
oktober
2018
|
15:54
Europe/Amsterdam

MAX Maakt Mogelijk – Aflevering 3 en 4

Zaterdag 3 en 10 november zendt MAX rond 18.00 uur op NPO 2 twee nieuwe afleveringen van MAX Maakt Mogelijk uit, het programma dat leefomstandigheden van ouderen verbetert en wensen vervult. In de derde aflevering een Friese actie voor oma’s in Oeganda. Voor aflevering vier regelt presentator Jan Slagter een privé-optreden van Karin Bloemen voor Yvonne, die de ziekte van Huntington heeft.

Aflevering 3 – 3 november rond 18.00 uur op NPO 2
In de derde aflevering van MAX Maakt Mogelijk komen Friezinnen in actie voor oma’s in Oeganda. “De rol van grootmoeders in ontwikkelingslanden is veel minder vrijblijvend en gezellig dan de rol van de meeste grootmoeders in Nederland”, aldus Ria uit Drachten. Aids laat in Afrika een spoor van vernieling na. Het zijn de grootouders die daardoor noodgedwongen voor de kleinkinderen moeten zorgen. Gelukkig zijn er Friese grootmoeders (‘beppes’) die zich om hen bekommeren en al 35 huisjes hebben gebouwd. Samen met MAX Maakt Mogelijk hopen ze nog meer oma’s te kunnen helpen om hun lemen hut te vervangen door een stenen huisje.

Aflevering 4 – 10 november rond 18.00 uur op NPO 2
Yvonne is zestig jaar en heeft de ziekte van Huntington, een erfelijke ziekte die de hersenen aantast. Inmiddels lijden meer dan twintig familieleden aan deze dodelijke ziekte. Yvonne zelf zit in het laatste stadium. Fysiek kan ze nog maar weinig zelf, maar genieten van muziek kan ze nog heel goed. Ze geniet het meest van de stem van Karin Bloemen. Jan Slagter regelt een privé-optreden van de veelzijdige artieste, speciaal voor Yvonne.

Op het platteland van Moldavië hebben de ouderen overal tekort aan. Maar het meeste essentiële: eten, ontbreekt bij alle veertig ouderen in het rotsachtige dorpje Rogojeni. Het pensioen van dertig euro is niet toereikend. En vooral tijdens de winter is het moeilijk om aan eten te komen. Mensen kunnen hun huisje niet uit en zijn overgeleverd aan wat ze bewaard hebben in de zomer. MAX Maakt Mogelijk wil met hulp van de kijker alle veertig ouderen, elke maand, een voedselpakket brengen ter waarde van 25 euro.

MAX Maakt Mogelijk
Zaterdag 3 en 10 november
Rond 18.00 uur op NPO 2
www.maxmaaktmogelijk.nl 

Facebook.com/MAXMaaktMogelijk | @MAXMaaktMogelyk | #MAXMaaktMogelijk