Hilversum,
19
oktober
2016
|
09:56
Europe/Amsterdam

MAX Maakt Mogelijk – Aflevering 1, 2 en 3

Het nieuwe seizoen van MAX Maakt Mogelijk komt eraan! Hier volgt een overzicht van de eerste drie afleveringen.

Aflevering 1: zaterdag 22 oktober om 18.35 uur op NPO 2
In deze uitzending worden de bewoners van Hospice Gasthuis Groningen geholpen met de steeds stukgaande lift. De lift is zo vaak kapot dat de brandweer steeds moet uitrukken om een bewoner terug naar zijn of haar kamer te brengen na bijvoorbeeld het scheppen van een luchtje. Voor de meeste bewoners, die in het hospice hun laatste levensfase doorbrengen, is traplopen geen optie meer. Het hospice is afhankelijk van donaties en heeft geen pot geld paraat om de lift te maken.

Ook wordt de 61-jarige brigadier Floor verrast. Floor maakt deel uit van de politie eenheid Rotterdam en blinkt uit in bescheidenheid, maar valt vooral op door zijn onvoorwaardelijke loyaliteit voor zijn vak en collega’s. Reden voor zijn collega’s om hem samen met Jan Slagter te verrassen.

Verder gaat Jan in deze aflevering langs bij Nadejda Mocan in Moldavië. Nadejda bezoekt en verzorgt in haar dorp Vulcanesti zoveel mogelijk mensen. Dit doet ze allemaal te voet en in weer of geen weer. Haar verrotte fornuis en gebrek aan geld en spullen zorgen ervoor dat ze steeds minder mensen kan helpen. Jan Slagter gaat met Nedejda op pad en bezoekt de armste ouderen die hulp nodig hebben.

Aflevering 2: zaterdag 29 oktober om 18.35 uur op NPO 2
In deze uitzending springt Jan Slagter in de bres voor Klara met ALS. Sinds december 2015 verblijft Klara voor revalidatie in een woonzorgcentrum, omdat ze moet herstellen van een gebroken arm. Zodra haar arm genezen is, mag ze niet meer terug naar huis. De verzekering laat haar niet permanent thuis wonen, maar de tijd die Klara nog heeft, wil ze thuis bij haar man en kinderen doorbrengen. Jan kwam direct in actie en bezocht Klara in het zorgcentrum.

Ook keert Jan terug naar Kaapstad. Net buiten de prachtige stad schuilt veel armoede in de buitenwijken, oftewel townships. Vorig jaar was te zien dat de ouderen in township Langa dicht op elkaar leven. Zonder inkomen en onder beroerde omstandigheden. Om de ouderen te helpen heeft MAX Maakt Mogelijk, dankzij donaties van kijkers, met de lokale stichting Ikamva libantu een ontmoetingsplek gecreëerd. Jan gaat langs bij de ouderen en verrast hen met een bezoek aan Robbeneiland, waar geen van hen ooit is geweest.

Aflevering 3: Indonesië special - zaterdag 5 november om 18.35 uur op NPO 2
Jan Slagter reist af naar Indonesië om te helpen met de stichting van Francine. Francine komt uit Arnhem en zet zich al zestien jaar in voor ouderen in en rondom Bandung en Jakarta. Ooit werden deze ouderen als Nederlander in Nederlands-Indië geboren. Toen Indonesië in 1949 onafhankelijk werd en alle Indische Nederlanders naar Nederland vertrokken, mochten zij niet mee. De ouderen konden destijds niet aantonen dat ze Nederlander waren, omdat ze door de oorlog hun identiteitspapieren waren kwijtgeraakt. Deze achterblijvers leven sindsdien in armoede. Recht op een pensioen of AOW hebben ze niet. De nood is hoog en meer hulp is nodig. Jan Slagter gaat daarom met Francine mee naar de ouderen in Bandung om uit te zoeken wat er nodig is.

MAX Maakt Mogelijk
Presentatie: Jan Slagter
Aflevering 1, 2 en 3 (van 11)
www.maxmaaktmogelijk.nl