Hilversum,
06
december
2021
|
14:55
Europe/Amsterdam

MAX Maakt Mogelijk - aflevering 9 en 10

Zaterdag 18 en 25 december

Op zaterdag 18 en 25 december zijn om 18.40 uur op NPO 2 nieuwe afleveringen van MAX Maakt Mogelijk te zien, het programma dat leefomstandigheden van ouderen verbetert en wensen vervult. In deze afleveringen is er onder meer aandacht voor ouderen in Nederland en Moldavië.

MAX Maakt Mogelijk zet zich in voor ouderen in binnen- en buitenland. Ook tijdens de coronapandemie gaat de hulp aan ouderen in Oost-Europa, Azië en Afrika onverminderd door. Dit seizoen bezoekt Jan Slagter onder andere Moldavië en keren we terug naar Oeganda en Roemenië. En uiteraard is er ook veel aandacht voor ouderen in Nederland.

Aflevering 9 - zaterdag 18 december om 18.40 uur op NPO 2
In 2017 werd Jan Slagter verrast door Quinty Trustfull, namens de Nationale Postcode Postcodeloterij. Ze kwam een grote donatie brengen voor de bouw van aanleunwoningen in Borceag, Moldavië. De woningen zijn inmiddels in gebruik en daarom gaat Jan Slagter langs bij de bewoners, om te zien en horen hoe deze nieuwe woningen hun leven hebben veranderd.

Voor de ouderen in het Postcode Loterij-huis is de winter geen bedreiging meer. Maar er zijn nog honderden ouderen die zich iedere nacht opwarmen aan een fles met heet water, om bevriezing te voorkomen. MAX Maakt Mogelijk wil voor deze ouderen in actie komen. Er worden hout en kolen uitgedeeld en kachels gerenoveerd, zodat deze ouderen de winter overleven.

In Nederland verrast Jan Slagter bewoners van een verzorgingshuis in Friesland met een kerstboom in de voortuin. Op deze manier kan iedereen vanuit zijn of haar eigen woning genieten van de lichtjes.

Aflevering 10 - zaterdag 25 december om 18.40 uur op NPO 2
Wie in Chisinau, Moldavië over straat loopt, ziet opvallend veel ouderen bloemen en fruit verkopen. Het is de enige manier waarop ze iets kunnen bijverdienen naast hun pensioen van ongeveer dertig euro. Door de recente prijsstijgingen kunnen de meesten hun boodschappen niet meer betalen en is het pensioen minder waard geworden. Speciaal voor deze groep ouderen, die noodgedwongen moet bijverdienen met straatverkoop, start MAX Maakt Mogelijk een nieuwe actie met voedselbonnen.

En Jan Slagter gaat weer langs bij Clara, gepensioneerd docent in Chisinau. Ondanks haar goede baan, kan zij niet rondkomen van haar pensioen en is ze afhankelijk van de gaarkeuken die MAX Maakt Mogelijk steunt. Clara woonde in een bouwval, maar dankzij donaties is het huisje compleet gerenoveerd en opnieuw ingericht. 

MAX Maakt Mogelijk
Zaterdag 18 en 25 december
Om 18.40 uur op NPO 2
Presentatie: Jan Slagter
MAXVandaag.nl

Facebook.com/MAXMaaktMogelijk | @MAXMaaktMogelyk | #MAXMaaktMogelijk