Hilversum,
17
november
2020
|
12:50
Europe/Amsterdam

MAX Maakt Mogelijk - Aflevering 7 en 8

Zaterdag 5 en 12 december zendt MAX om 18.50 uur op NPO 2 nieuwe afleveringen uit van MAX Maakt Mogelijk, het programma dat leefomstandigheden van ouderen verbetert en wensen vervult. In deze afleveringen is er onder meer aandacht voor grootouders en kinderen in Moldavië.

MAX Maakt Mogelijk, aflevering 7 - zaterdag 5 december om 18.50 uur op NPO 2
Theo wordt na het overlijden van zijn vrouw geconfronteerd met zijn analfabetisme. Zijn vrouw regelde alle post, papieren en administratie. Maar als Jan Slagter Theo in 2019 opzoekt, is Theo net gestart met een taalcursus. De aandacht voor het verhaal van Theo deed hem erg goed en daarom zoeken we hem opnieuw op. Het lezen en schrijven gaat veel beter en kwam tijdens de lockdown goed van pas. Hij houdt nu zelfs lezingen op scholen, om het belang van lezen en schrijven te benadrukken.

Tientallen oma’s en opa’s moeten in Moldavië van hun karige pensioen ook de kleinkinderen onderhouden. De ouders van de kinderen zijn ook arm óf vertrokken naar het buitenland en laten niks meer van zich horen. Een pensioen van vijftien euro is voor de ouderen zelf al te weinig om van rond te komen. Met drie of vier kleinkinderen erbij is dagelijks eten niet aan de orde en de huisjes zijn in zeer slechte staat. Geld voor onderhoud is er niet. De muren zijn van een soort klei, plafonds lekken en geld voor kolen of hout, om de vrieskou buiten te houden, is er niet. MAX Maakt Mogelijk wil voorkomen dat de kleinkinderen dezelfde uitzichtloze toekomst tegemoet gaan als hun grootouders. Door de huisjes op te knappen en voedselpakketten te brengen, ontlasten we de oma’s en geven we de kinderen een veilig thuis.

MAX Maakt Mogelijk, aflevering 8 - zaterdag 12 december om 18.50 uur op NPO 2
De ouderen in het Moldaafse dorp Capresti hadden het al moeilijk, maar het coronavirus heeft het nóg moeilijker gemaakt. De prijzen zijn gestegen en mensen leven nog meer geïsoleerd. Veel van hen zitten soms dagen zonder eten. En ook de ouderen in het verzorgingshuis Casa MAX, werden helaas keihard getroffen. Maar ondanks de beperkingen door het coronavirus, gaat de zorg voor ouderen in Moldavië altijd door. Jan Slagter bezoekt Casa MAX om te horen waar de ouderen binnen én in de omgeving nu het meest mee geholpen zijn.

Mary uit Purmerend schrijft Jan Slagter een brief voor haar goede vriendin Lia, die ziek is. Ze hoopt dat MAX Maakt Mogelijkhaar kan opbeuren met een leuke dag. Lia is gek op decoreren en werkte vroeger als etaleur in een groot warenhuis. Jan Slagter regelt daarom dat Lia een dag mee kan helpen om de etalage van De Bijenkorf in te richten.

MAX Maakt Mogelijk
Zaterdag 5 en 12 december
Om 18.50 uur op NPO 2
www.maxvandaag.nl

Facebook.com/MAXMaaktMogelijk | @MAXMaaktMogelyk | #MAXMaaktMogelijk