Hilversum,
10
november
2021
|
11:50
Europe/Amsterdam

MAX Maakt Mogelijk - aflevering 7 en 8

Zaterdag 4 en 11 december

Op zaterdag 4 en 11 december zijn om 18.40 uur op NPO 2 nieuwe afleveringen van MAX Maakt Mogelijk te zien, het programma dat leefomstandigheden van ouderen verbetert en wensen vervult. In deze afleveringen is er onder meer aandacht voor ouderen in Oeganda, Nederland en Moldavië.

MAX Maakt Mogelijk zet zich in voor ouderen in binnen- en buitenland. Ook tijdens de coronapandemie gaat de hulp aan ouderen in Oost-Europa, Azië en Afrika onverminderd door. In het nieuwe seizoen bezoekt Jan Slagter onder andere Moldavië en keren we terug naar Oeganda en Roemenië. En uiteraard is er ook veel aandacht voor ouderen in Nederland.

Aflevering 7 - zaterdag 4 december om 18.40 uur op NPO 2
MAX Maakt Mogelijk keert terug naar Oeganda waar Friese oma’s het verschil maken voor oma’s in Oeganda, die noodgedwongen voor hun kleinkinderen zorgen. Na de uitzending van vorig jaar zijn er veel huisjes gebouwd, zodat de oma’s hun lemen hut kunnen verruilen voor een veilig en droog stenen huisje. Ook is er een feestelijke opening van een rusthuis voor de grootmoeders, het Lycklama resthome, dat de naam draagt van de kijker die het huis geschonken heeft.

In Nederland verrast Jan Slagter het echtpaar Hans en Ru. De van oorsprong Hagenezen wonen al 40 jaar met plezier in Oude Pekela. Maar na veel tegenslagen dreigt hun huis een bouwval te worden. Ru is ernstig ziek, waardoor de verbouwing van de badkamer acuut stilligt. Goede vriendin Monique roept daarom hulp in van MAX Maakt Mogelijk. Met hulp van vakmensen wordt er hard gewerkt aan een grote verrassing voor het echtpaar!

Aflevering 8 - zaterdag 11 december om 18.40 uur op NPO 2
In de Kerk van de Nazarener Rotterdam koken Claudia en Dorcas vrijwillig wekelijks een gezonde en voedzame maaltijd voor buurtgenoten die het niet breed hebben. Ze zijn dit gestart toen de coronapandemie het moeilijk maakte voor veel mensen om rond te komen. Inmiddels komen 160 gezinnen iedere maandag langs om een maaltijd en fruitpakket op te halen. Maar het is voor Dorcas niet makkelijk om dit financieel voor elkaar te krijgen. Ze doet een beroep op de gemeente, maar elke week is het weer de vraag of ze het voor elkaar krijgt. Jan Slagter verrast haar daarom met een speciale machine, die veel werk uit handen zal nemen. Bovendien zal MAX Maakt Mogelijk het project steunen.

Dankzij een donatie van de Nationale Postcode Loterij kon MAX Maakt Mogelijk starten met een groot project: de bouw van 15 aanleunwoningen voor de armste ouderen. Tegenover het MAX-gezondheidscentrum in Borceag (Zuid-Moldavië), zijn 19 aanleunwoningen gebouwd. Ze zijn klaar, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Problemen met de aannemer, de grond, bouwproblemen, vergunningen en de aanhoudende vorst, zorgden ervoor dat de opleverdatum steeds verder opschoof. En ook hier kregen we te maken met de coronapandemie, waardoor de bouw enkele malen stil kwam te liggen. Inmiddels zijn de huisjes bewoond en gaat Jan Slagter langs om van de bewoners te horen of het bevalt.

MAX Maakt Mogelijk
Zaterdag 4 en 11 december
Om 18.40 uur op NPO 2
Presentatie: Jan Slagter
MAXVandaag.nl

Facebook.com/MAXMaaktMogelijk | @MAXMaaktMogelyk | #MAXMaaktMogelijk