Hilversum,
01
december
2021
|
15:07
Europe/Amsterdam

MAX Maakt Mogelijk - aflevering 7 en 8

Zaterdag 4 en 11 december

Op zaterdag 4 en 11 december zijn om 18.45 uur op NPO 2 nieuwe afleveringen van MAX Maakt Mogelijk te zien, het programma dat leefomstandigheden van ouderen verbetert en wensen vervult. In deze afleveringen is er onder meer aandacht voor ouderen in Oeganda, Nederland en Moldavië.

MAX Maakt Mogelijk zet zich in voor ouderen in binnen- en buitenland. Ook tijdens de coronapandemie gaat de hulp aan ouderen in Oost-Europa, Azië en Afrika onverminderd door. Dit seizoen bezoekt Jan Slagter onder andere Moldavië en keren we terug naar Oeganda en Roemenië. En uiteraard is er ook veel aandacht voor ouderen in Nederland.

Aflevering 7 - zaterdag 4 december om 18.45 uur op NPO 2
MAX Maakt Mogelijk keert terug naar Oeganda waar Friese oma’s het verschil maken voor oma’s in Oeganda, die noodgedwongen voor hun kleinkinderen zorgen. Na de uitzending van vorig jaar zijn er veel huisjes gebouwd, zodat de oma’s hun lemen hut kunnen verruilen voor een veilig en droog stenen huisje. Ook is er een feestelijke opening van een rusthuis voor de grootmoeders, het Lycklama resthome, dat de naam draagt van de kijker die het huis geschonken heeft.

In Nederland verrast Jan Slagter het echtpaar Hans en Ru. De van oorsprong Hagenezen wonen al 40 jaar met plezier in Oude Pekela. Maar na veel tegenslagen dreigt hun huis een bouwval te worden. Ru is ernstig ziek, waardoor de verbouwing van de badkamer stilligt. Goede vriendin Monique roept daarom hulp in van MAX Maakt Mogelijk. Met hulp van vakmensen wordt er hard gewerkt aan een grote verrassing voor het echtpaar!

Aflevering 8 - zaterdag 11 december om 18.45 uur op NPO 2
In de Kerk van de Nazarener Rotterdam koken Claudia en Dorcas vrijwillig wekelijks een gezonde en voedzame maaltijd voor buurtgenoten die het niet breed hebben. Ze zijn hiermee gestart toen de coronapandemie het moeilijk maakte voor veel mensen om rond te komen. Inmiddels komen 160 gezinnen iedere maandag langs om een maaltijd en fruitpakket op te halen. Maar het is voor Dorcas niet makkelijk om dit financieel rond te krijgen. Ze doet een beroep op de gemeente, maar elke week is het weer de vraag of ze het voor elkaar krijgt. Jan Slagter verrast haar daarom met een speciale machine, die veel werk uit handen zal nemen. Bovendien zal MAX Maakt Mogelijk het project steunen.

Ook in Roemenië is de hulp van MAX Maakt Mogelijk nodig. Het Nederlandse echtpaar Ton en Alice van Nimwegen maakt het verschil voor de lokale bevolking in het dorp Telechiu. Zelf wonen ze er een deel van het jaar en doen er alles aan om de arme bewoners te helpen. De hulp aan de mensen in het dorp startte toen ze Elena leerden kennen. Een Roemeense vrouw die in Nederland de daklozenkrant verkocht. Toen Ton en Alice erachter kwamen hoe Elena in Roemenië leefde, besloten ze met een groep vrijwilligers een nieuw huisje voor haar te kopen. Maar ze willen meer ouderen in het dorp helpen, zodat ze vooral tijdens de winter maaltijden, voedselpakketten en hout kunnen krijgen.

MAX Maakt Mogelijk
Zaterdag 4 en 11 december
Om 18.45 uur op NPO 2
Presentatie: Jan Slagter
MAXVandaag.nl

Facebook.com/MAXMaaktMogelijk | @MAXMaaktMogelyk | #MAXMaaktMogelijk