Hilversum,
11
oktober
2021
|
14:00
Europe/Amsterdam

MAX Maakt Mogelijk - aflevering 4 en 5

Zaterdag 13 en 20 november

Op zaterdag 13 en 20 november zijn om 18.40 uur op NPO 2 nieuwe afleveringen van MAX Maakt Mogelijk te zien, het programma dat leefomstandigheden van ouderen verbetert en wensen vervult. In deze afleveringen is er onder meer aandacht voor ouderen in Liberia, Moldavië en Nederland.

MAX Maakt Mogelijk zet zich in voor ouderen in binnen- en buitenland. Ook tijdens de coronapandemie gaat de hulp aan ouderen in Oost-Europa, Azië en Afrika onverminderd door. In het nieuwe seizoen bezoekt Jan Slagter onder andere Moldavië en keren we terug naar Oeganda en Roemenië. En uiteraard is er ook veel aandacht voor ouderen in Nederland.

Aflevering 4 - zaterdag 13 november om 18.40 uur op NPO 2
De Nederlandse Anneke uit Papendrecht woont al jaren met haar man Mambu in zijn geboorteland Liberia. Samen zetten zij zich in voor de arme ouderen en hebben daarvoor Stichting Manneka opgericht. Na ebola stonden de mensen door corona wéér voor een grote uitdaging. Maar dankzij de hulp van Anneke en Mambu worden waterpompen in de dorpen geplaatst, voedselpakketten uitgedeeld en is er extra aandacht voor hygiëne. Jan Slagter zoekt uit hoe MAX Maakt Mogelijk het werk van Anneke en Mambu kan steunen.

In Nederland verrast Jan de 76-jarige Els uit Veenendaal. Haar grootste wens is een ontmoeting met olifanten. Zij staan voor Els symbool voor liefdevolle familieverhoudingen, die zij zelf al jaren mist in haar eigen leven. Samen met haar man Erik gaat ze op kraamvisite bij olifantje Rashmi, die net is geboren in Dierenrijk Mierlo.

Aflevering 5 - zaterdag 20 november om 18.40 uur op NPO 2
Jerry (79) uit Breda heeft de hulp van Jan Slagter ingeroepen om een bijzonder echtpaar te verrassen, dat hem al jaren helpt. Jeroen en Anita ontfermen zich al lange tijd over de alleenstaande Jerry, iets wat ze zijn moeder beloofden op haar sterfbed. Om ze daarvoor te bedanken, krijgen ze een bijzondere verrassing. Maar ook Jerry wordt onverwachts verrast, als Jan Slagter hem een week later meeneemt naar kamp Westerbork, waar hij nooit meer terug is geweest. Als Molukse jongen woonde hij jarenlang met zijn familie in voormalig kamp Westerbork, dat toen Schattenberg heette. In het kamp liggen veel herinneringen. En één heel tastbare, namelijk het oude schoolrapport van Jerry.

Veel grootouders in Moldavië zorgen noodgedwongen voor hun kleinkinderen. Dat komt doordat de ouders naar het buitenland zijn vertrokken, in de hoop op een beter leven. De oma’s kunnen de kinderen niet onderhouden. Ook zitten ze ‘s winters in de kou, omdat er door geldgebrek tientallen jaren niets aan het huisje is gedaan. Maar dankzij donateurs is dit voor de oma’s in het dorp Vulcanesti verleden tijd. De familie Muntean kon zelfs verhuizen naar een nieuw huis, omdat het oude niet te renoveren was. Ook gaan de kinderen allemaal weer naar school, krijgen ze regelmatig een voedselpakket en hebben ze allemaal warme kleding gekregen, zodat ze klaar zijn voor de wintermaanden.

MAX Maakt Mogelijk
Zaterdag 13 en 20 november
Om 18.40 uur op NPO 2
Presentatie: Jan Slagter
MAXVandaag.nl

Facebook.com/MAXMaaktMogelijk | @MAXMaaktMogelyk | #MAXMaaktMogelijk