Hilversum,
16
september
2016
|
17:04
Europe/Amsterdam

MAX Maakt Mogelijk - aflevering 2

Zaterdag 29 oktober om 18.40 uur op NPO 2

Zaterdag 29 oktober zendt MAX om 18.40 uur op NPO 2 MAX Maakt Mogelijk uit. In deze uitzending gaat Jan Slagter op de bres voor Klara met ALS en worden Zuid-Afrikaanse ouderen verrast met een bezoekje aan Robbeneiland.

Elmi schreef een brief voor haar zieke vriendin Klara. Klara is 55 jaar oud, gelukkig getrouwd en heeft twee kinderen van zes en acht jaar oud. Wanneer er vier jaar geleden ALS bij Klara wordt geconstateerd, stort haar wereld in. Sinds december 2015 verblijft Klara voor revalidatie in een woonzorgcentrum, omdat ze moet herstellen van een gebroken arm. Zodra de arm genezen is, mag ze niet meer terug naar huis. De verzekering laat haar niet permanent thuis wonen. Daarom schreef Elmi een brief, want Klara wil juist naar huis. De tijd die ze nog heeft, wilt ze thuis bij haar man en kinderen doorbrengen. Jan kwam direct in actie en bezocht Klara in het zorgcentrum. Hij bracht haar naar huis waar een emotioneel weerzien met man en kinderen volgde. Ondertussen is de Soresdienst van MAX Maakt Mogelijk in de zaak van Klara gedoken en zocht Jan de politiek op. Want waarom wil de verzekering liever dat Klara in een verzorgingshuis woont in plaats van thuis? Na inspanning van velen kwam de ontknoping sneller dan verwacht en was het resultaat verbluffend!

Ook keert Jan weer terug naar Kaapstad. Net buiten de prachtige stad schuilt veel armoede in de buitenwijken, oftewel townships. Vorig jaar was te zien dat de ouderen in township Langa dicht op elkaar leven. Zonder inkomen en onder beroerde omstandigheden. Het werd duidelijk dat de ouderen niets hadden en nergens naar toe konden. Om de ouderen te helpen heeft MAX Maakt Mogelijk, dankzij donaties van kijkers, met de lokale stichting Ikamva libantu een ontmoetingsplek gecreƫerd. Eindelijk is er een plek waar de ouderen uit de sloppenwijk bij elkaar kunnen komen om even te ontsnappen aan de ellende thuis. Maar daar blijft het niet bij, want een tweede verrassing volgde. Jan Slagter neemt de hele groep ouderen mee naar Robbeneiland, waar geen van hen ooit is geweest.

MAX Maakt Mogelijk
Zaterdag 29 oktober 2016
Om 18.40 uur op NPO 2
Presentatie: Jan Slagter
www.maxmaaktmogelijk.nl