Hilversum,
05
april
2015
|
00:00
Europe/Amsterdam

MAX live-uitzending: Geef om je hersenen 15-4-2015

Charles Groenhuijsen en Leontine Borsato presenteren live-televisieshow

Hilversum, 19 maart 2015 – MAX zendt op woensdag 15 april om 21.25 uur op NPO 1 de live-uitzending ‘Geef om je hersenen’ uit om aandacht te vragen voor hersenonderzoek. Een avondvullend programma met indrukwekkende verhalen, bijzondere optredens en alles over de werking van ons brein.

De presentatie is in handen van Charles Groenhuijsen en Leontine Borsato. Bart Chabot gaat als verslaggever op pad en zal op geheel eigen wijze veelbelovende onderzoeken onder de aandacht brengen.

Charles Groenhuijsen: “Ik heb vorige maand mijn moeder verloren. Ze leed aan Alzheimer. Het was een lang en moeilijk afscheid. Wat zou het fantastisch zijn als we voor deze ziekte en andere hersenenaandoeningen een oplossing kunnen vinden.”

Leontine Borsato: “Mijn hersenen maken wie ik ben. Zonder de hulp van mijn hersenen kan ik niet lopen, schrijven, lachen en liefhebben. Het is een kostbaar gereedschapskistje dat ik altijd bij me heb.”

Veel bekende én onbekende Nederlanders zullen aandacht vragen voor de noodzaak van hersenonderzoek. Zoals Angela Groothuizen, Anne-Wil Blankers, Frénk van der Linden, Hanneke Groenteman, Jan Mulder, Joke Bruijs, Joop Braakhekke, Rob Trip, Wibi Soerjadi en vele anderen.

De cijfers liegen er niet om; 1 op de 4 Nederlanders krijgt te maken met een hersenaandoening en ieder jaar komen er 160.000 mensen bij. Je verliest jezelf, je karakter en je dromen. Dat is de keiharde realiteit voor een half miljoen mensen in Nederland. Iedereen kent helaas wel iemand die is getroffen door een hersenbloeding, lijdt aan dementie, een depressie of hersenletsel heeft opgelopen door een ongeval. Het kan je zomaar overkomen, op ieder moment van de dag, jong en oud.

In de afgelopen 25 jaar is er veel bereikt. Door nieuwe technieken is het gelukt om ziektes beter te herkennen en ook echt in de hersenen te kunnen kijken. Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat er – mits er voldoende geld komt voor wetenschappelijk onderzoek – binnen 25 jaar een doorbraak is in het voorkomen en genezen van hersenziekten.

Dit programma is mede mogelijk gemaakt door de Hersenstichting.

NPO Radio 5 Nostalgia 
Vanaf maandag 13 april staat MAX op NPO Radio 5 Nostalgia in Wekker-Wakker! en TinekeShow de hele week uitgebreid stil bij de hersenen. Zo wordt onder andere de invloed van de hersenen op voeding, bewegen en lezen behandeld.

MAX: Geef om je hersenen
Woensdag 15 april 2015
Vanaf 21.25 uur op NPO 1
Presentatie: Charles Groenhuijsen en Leontine Borsato  
www.omroepmax.nl/geefomjehersenen 
www.facebook.com/OmroepMAXlive
Twitter: #GOJH