Hilversum,
13
april
2018
|
13:36
Europe/Amsterdam

MAX documentaire: Zwarte Zwanen 7 - Dokken en Zwijgen

Maandag 7 mei

Op maandag 7 mei om 20.55 uur op NPO 2 zendt MAX een gloednieuw deel uit van Zwarte Zwanen. In deel zeven van de spraakmakende serie over de Nederlandse pensioenfondsen: de groeiende onvrede over de pensioenpraktijk. Dagelijks storten werknemers 80 miljoen in de Nederlandse pensioenspaarpot. Daar zit inmiddels 1350 miljard euro in. Maar de premies stijgen en de uitkeringen blijven gelijk of dalen. Bovendien gaan de pensioenfondsen er vanuit dat 68 de nieuwe pensioenleeftijd is. Een op de drie Nederlanders geeft zijn of haar pensioenfonds een onvoldoende. Vooral de hoge bonussen in de pensioensector stuiten op afkeer. Het vertrouwen in de fondsen is nog lager dan in banken en verzekeraars.

Journalist Cees Grimbergen behandelt in Zwarte Zwanen 7 belangenverstrengeling in de pensioenwereld. Welke bijbanen heeft de Leidse econoom Professor Kees Goudswaard? Hij zit in de Raad van Commissarissen van De Nederlandsche Bank en is voorzitter van de SER-commissie Toekomst Pensioenstelsel. Wat onderneemt Goudswaard verder? Zwarte Zwanen gaat in op het wetenschappelijk instituut Netspar dat onder andere wordt gefinancierd uit pensioenpremies. Waarom verzwijgen Netspar-wetenschappers schimmigheid, fraude en graaien uit de pensioenpotten? En onderzoekt Netspar de belegging van pensioenfondsen in belastingontwijking? Ook aandacht voor de gouden handdruk die PGGM-directeur Else Bos ontving. Bos werkt nu als toezichthouder bij De Nederlandsche Bank.

In Zwarte Zwanen komen voorts drie bezorgde burgers aan het woord. Onder andere over hoe de pensioenindustrie zich andermans geld toe-eigende.

Willem Schulpen is directeur van een goedlopend meubelbedrijf. Voor zijn medewerkers betaalt hij jaarlijks zo’n twintigduizend euro aan pensioenpremies. Hij ontdekt dat Pensioenfonds Meubel fouten maakt en trekt aan de bel. Dat wordt niet op prijs gesteld. Vervolgens onderzoekt hij de jaarverslagen van het fonds.

Weduwe Riet Zaal bestrijdt al jaren de hoogte van haar pensioenuitkering, 87 euro netto. In de vorige aflevering van Zwarte Zwanen was te zien dat Pensioenfonds Metaal en Techniek voor 35.000 euro Zuidas-advocaat mr. Maatman op haar af stuurde. Maar mevrouw Zaal geeft haar strijd niet op en krijgt uiteindelijk genoegdoening. Pensioenfonds PMT legt haar vervolgens op straffe van 5000 euro boete een zwijgplicht op.

Frans van Bussel werkte lang als facilitair manager in Brabantse verpleeghuizen. Hij komt erachter dat uit pensioenpremies bij pensioenfonds PFZW en bij pensioenuitvoerder PGGM hoge salarissen worden betaald. Hij wil weten hoe dat kan, maar stuit op onwil en censuur. Ook ziet hij hoe in de top van zijn fonds lucratieve bijbanen vanzelfsprekend zijn. Hoe reageert toezichthouder De Nederlandsche Bank op zijn waarschuwende geluid?

Deze aflevering van Zwarte Zwanen gaat vooraf aan het Nationaal Pensioendebat dat MAX maandagavond 14 mei uitzendt op NPO 2. In dat live-debat presenteert Omroep MAX het MAX-pensioenplan.

Zwarte Zwanen 7
Maandag 7 mei
Om 20.55 uur op NPO 2
www.maxvandaag.nl

www.facebook.com/MAXdocumentaires | #zwartezwanen | @MAXDocumentaires