Hilversum,
08
november
2021
|
14:49
Europe/Amsterdam

MAX-documentaire over Nederlandse museumdirecteur in Berlijn: Verhalen van Berlijn - Paul Spies in het Humboldt Forum

Donderdag 16 december

Paul Spies is jarenlang met veel succes directeur van het Amsterdam Museum, wanneer hij in 2016 wordt benaderd om een grote tentoonstelling te maken over de roerige geschiedenis van Berlijn. Hij wordt gevraagd omdat hij internationaal bekendstaat om zijn tegendraadse ideeën en vernieuwende aanpak. Voor de documentaire Verhalen van Berlijn, Paul Spies in het Humboldtforum zijn Spies, zijn medewerkers en zijn gezin vijf jaar gevolgd. Van de verhuizing naar Berlijn, de presentatie van zijn plannen aan de internationale pers, tot de laatste check voor de opening van de tentoonstelling ‘Berlin und die Welt’.
Verhalen van Berlijn, Paul Spies in het Humboldtforum is op donderdag 16 december te zien bij Omroep MAX op NPO 2.

Het Humboldtforum is een nieuw internationaal cultureel centrum, gevestigd op de plek van het oude keizerlijk Paleis in het hart van de stad. Regisseur Sonia Herman Dolz is er bij wanneer Paul Spies in 2016 als een held wordt ontvangen in Berlijn. Maar de Duitsers kijken ook met argusogen naar de plannen van ‘die Hollander’, die altijd op zijn fiets naar zijn werk gaat. Spies vertelt de geschiedenis niet door feiten op een rijtje te zetten, maar door middel van echte verhalen van de Berlijners zelf. Die verhalen worden in de documentaire versterkt door uniek archiefmateriaal.

Herman Dolz laat zien hoe de familie Spies haar draai vindt in Berlijn en de ideeën van Spies steeds duidelijker vorm krijgen. Hij verbaast vriend en vijand door een enorme roestige stalen kluisdeur van het beroemde Kaufhaus Wertheim een prominente plek te geven in de tentoonstelling. Volgens Spies vertegenwoordigt de deur verschillende perioden van de geschiedenis van de stad. Van de ‘roaring twenties´, de Jodenvervolging, de Tweede Wereldoorlog, de Muur en van de technomuziek. Het tekent de manier van kijken van Paul Spies naar de geschiedenis van de stad Berlijn.

Verhalen van Berlijn – Paul Spies in het Humboldt Forum
Donderdag 16 december om 22.40 uur op NPO 2
Regie: Sonia Herman Dolz

Facebook.com/MAXdocumentaires | Instagram.com/omroepmax | twitter.com/MAXdocumentaire