Hilversum,
26
juni
2015
|
00:00
Europe/Amsterdam

MAX Documentaire: Kindsoldaat van Hitler

Hilversum, 26 juni 2015 – Op 29 juli, om 23.25 uur op NPO 2, zendt MAX de bijzondere documentaire Kindsoldaat van Hitler uit. De documentaire vertelt het verhaal van Herbert Curiël, die al op vijftienjarige leeftijd dienst probeerde te nemen bij de SS. Kindsoldaat van Hitler gaat in op zijn worsteling met de geschiedenis.

Herbert Curiël is al een buitenstaander sinds hij zich kan herinneren. Hij werd vroeger zwaar getreiterd door zijn klasgenoten, zijn vader was namelijk in 1932 al lid van de NSB. Curiël besloot daarop “de eer van het vaderland hoog te houden en te vechten voor Mussert”. Hij wilde het Westen behoeden voor “het rode gevaar”. Op vijftienjarige leeftijd probeert hij daarom dienst te nemen bij de SS. Toen hij daar werd afgewezen omdat hij niet voldeed aan de SS-standaard, nam hij dienst bij de Kriegsmarine, een keuze die hem zijn hele leven achtervolgd heeft.

Curiël bleef lang geloven in de overwinning van het Derde Rijk. Het einde van de oorlog beleefde hij aan boord van de mijnenveger 'RKX 7' in de Oostzee. Hij ontdekte pas later, toen hij foto’s uit de concentratiekampen zag, wat er werkelijk gebeurd was. Na de oorlog dook hij onder, maar werd uiteindelijk toch berecht.

In de documentaire is onder andere te zien hoe Curiël met zijn zoon en dochter een bezoek brengt aan het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging waar ze zijn families dossiers gaan bekijken. Daarnaast praat hij met oude dorpsgenoten in Krabbendijke, waar hij werd geboren en zijn jeugd doorbracht. Curiël wil met deze documentaire laten zien wat voor gevolgen een verkeerde keuze op jonge leeftijd kan hebben.

MAX Documentaire: Kindsoldaat van Hitler
Woensdag 29 juli
23.25 uur op NPO 2
www.omroepmax.nl

Blijf op de hoogte van alle MAX Documentaires via www.facebook.com/MAXdocumentaires.