Hilversum,
28
december
2017
|
16:15
Europe/Amsterdam

MAX documentaire: De onbekende slachtoffers van de Watersnoodramp

Vrijdag 2 februari 2018

Vrijdag 2 februari 2018 zendt MAX om 19.25 uur op NPO 2 de documentaire De onbekende slachtoffers van de Watersnoodramp uit. Volgend jaar is het 65 jaar geleden dat de Watersnoodramp plaatsvond, waarbij in totaal 1.835 mensen verdronken, waarvan 106 personen nooit gevonden zijn. Op verschillende plaatsen in Zeeland zijn die onbekende slachtoffers begraven. In de documentaire wordt een speciaal project gevolgd, waarbij door middel van DNA-onderzoek alsnog de identiteit van deze ongeïdentificeerde slachtoffers te achterhalen is. Kunnen de nabestaanden na al die jaren hun geliefden een waardig graf geven?

In 2013 groef het Landelijk Bureau Vermiste Personen (LBVP) van de politie met medewerking van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onbekende slachtoffers van de Watersnoodramp op om DNA-materiaal af te nemen. Nabestaanden kunnen hun DNA afgeven voor verwantschapsonderzoek en zo hun dierbaren wellicht terugvinden. Filmmaker Dennis Roelofs maakte imponerende beelden van de opgravingen.

Het onderzoek leidde destijds tot enkele matches, waaronder een man van 79 jaar uit Wezep die zijn moeder terugvond in Yerseke. Zij lag begraven als onbekend slachtoffer van de Watersnoodramp. De man was 15 jaar toen hij zijn moeder verloor en kan haar nu, na al die tijd, eindelijk een waardig graf geven. In de documentaire vertelt hij zijn hartverscheurende verhaal.

Het project loopt nog altijd en vandaag de dag kunnen mensen nog steeds hun DNA afstaan. In De onbekende slachtoffers van de Watersnoodramp worden families gevolgd die dit doen. Levert het verwantschapsonderzoek een match op? En komt er een antwoord op die brandende vraag die al 65 jaar in de familie voorkomt? Is één van de ongeïdentificeerde lichamen hun familielid en kunnen ze hem of haar eindelijk een waardig graf geven?

MAX: De onbekende slachtoffers van de Watersnoodramp
Vrijdag 2 februari 2018
Om 19.25 uur op NPO 2
www.maxvandaag.nl

www.facebook.com/MAXdocumentaires | @MAXdocumentaire