Hilversum,
23
augustus
2015
|
00:00
Europe/Amsterdam

MAX Documentaire: ‘Anton Geesink: Man met een missie’ (23-08-2015)

MAX Documentaire: ‘Anton Geesink: Man met een missie’

Hilversum, 6 augustus 2015 – Op zondag 23 augustus om 23.10 uur op NPO 1 zendt MAX de documentaire ‘Anton Geesink: Man met een missie’ uit. Deze documentaire gaat over de gewone Utrechtse jongen uit Wijk C die een internationale sportheld werd. Met uniek beeldmateriaal uit het privé-archief van de familie van judoka Anton Geesink.

In de documentaire komt Jans, de vrouw van Anton uitgebreid aan het woord. Dat is vrij opmerkelijk, omdat zij meestal buiten beeld bleef. Verder een gesprek met Gerard, de broer van de judoka. Ook Erica Terpstra komt aan het woord. De familie van Anton Geesink heeft hun privé-archief met uniek beeldmateriaal en eigendommen van Anton Geesink geschonken aan het Utrechts Archief.

Anton Geesink in het kort
Anthonius Johannes Geesink (1934-2010) werd geboren in het Kroonhof in de Utrechtse Wijk C. Zijn geboortehuis bestaat tegenwoordig niet meer, de straat evenmin. In zijn jonge jaren was Geesink naar eigen zeggen een 'schriele vent 'en allesbehalve de reus die hij later zou worden. Na het zien van een judodemonstratie in 1948 raakte hij in de ban van de sport. Al snel bleek dat Anton Geesink aanleg had voor het judo en het duurde dan ook niet lang voor Geesink begon aan zijn lange reeks zeges in wedstrijdverband. In 1951 werd hij voor het eerst Nederlands kampioen, een jaar later was hij al Europees kampioen. In totaal zou hij 21 Europese titels veroveren in het zwaargewicht en de klasse 'alle categorieën'.

De documentaire Anton Geesink: ‘Man met een missie’ is een samenwerkingsproject van MAX en RTV Utrecht met speciale dank aan het Utrechts Archief.

‘Anton Geesink: Man met een missie’
Zondag 23 augustus
Om 23.10 uur op NPO 2
www.omroepmax.nl