Hilversum,
24
september
2015
|
00:00
Europe/Amsterdam

MAX brengt nieuwe serie over eenzaamheid

MAX brengt nieuwe serie over eenzaamheid 

Hilversum, 24 september 2015 – Vanaf maandag 30 november zendt MAX om 22.10 uur op NPO 1 een nieuwe zevendelige serie over eenzame ouderen uit. Het afgelopen jaar heeft de omroep het leven van vijf eenzame ouderen gevolgd. Met dit project wil MAX laten zien hoe eenzaamheid het leven in kan sluipen en hoe iedereen er mee te maken kan krijgen. De vijf hoofdpersonen in de serie willen hun leven weer op de rit krijgen en bouwen aan een nieuw sociaal netwerk. Presentatrice Martine van Os volgt dat proces een jaar lang, te beginnen met kerst 2014.

Van donderdag 24 september tot en met zaterdag 3 oktober is het de Week tegen Eenzaamheid. Dan organiseren honderden organisaties en vrijwilligers in het hele land diverse activiteiten waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Het feit dat deze week in het leven is geroepen, is al een indicatie dat eenzaamheid een groot en actueel probleem is. 

MAX wil met de nieuwe tv-serie inzicht geven in de problematiek en kijkers stimuleren in actie te komen. Presentatrice Martine van Os: "Door overlijden van een dierbare, een scheiding, ontslag of andere factoren kan eenzaamheid het leven langzaam insluipen. En niet iedereen redt het om zelf dat netwerk om hem of haar heen weer op te bouwen." 

Van de ruim vier miljoen 55-plussers voelen meer dan één miljoen mensen zich eenzaam en die eenzaamheid zal de komende jaren alleen maar toenemen, waarschuwen deskundigen. Eenzaamheid kan ernstige gevolgen hebben. Zo verhoogt het de bloeddruk, het stressniveau en de kans op een depressie. Eenzame mensen hebben een hoger risico op overgewicht, slaapstoornissen en te veel alcoholgebruik. Door de stress die eenzaamheid teweeg brengt, functioneert het immuunsysteem slechter. Eenzame mensen overlijden zelfs eerder.


Deze zevendelige serie zal vanaf maandag 30 november om 22.10 uur op NPO 1 worden uitgezonden.