Hilversum,
26
augustus
2016
|
10:08
Europe/Amsterdam

MAX 2Doc: Wat ik nog ben

Dinsdag 20 september

Op dinsdag 20 september om 23.10 uur zendt MAX de 2Doc Wat ik nog ben uit. In de documentaire volgen we de ingewikkelde en emotionele strijd van voormalig hersenwetenschapper Gerard Smit, die aan de ziekte van Alzheimer lijdt.

De ziekte neemt langzaam de regie over hem en zijn leven. Gerards vrouw Liz en zijn kinderen moeten hem daarbij steeds intensiever ondersteunen. Uiteindelijk voeren zij een ongelijke strijd en moeten ze hem na een ziekteproces van ruim vijf jaar laten gaan. Liz filmde Gerard tijdens zijn ziekteproces op zijn verzoek. Haar indringende en intieme opnamen zijn in de film opgenomen.

Gerard Smit was onder meer bioloog en hersenwetenschapper bij het Nederlands HersenInstituut. Hij kreeg in 2011 de diagnose Alzheimer. Vanaf dat moment is hij gefilmd. “Ik ken de gevolgen, want ik heb er veel over gelezen...en toch weet ik niet waar ik in terecht kom...ik ben bang”, zegt hij in de documentaire.

In de film zien we hoe Gerard en Liz met Alzheimer zijn gaan leven. Ze hebben als het ware met de ziekte van Gerard een verbond gesloten: niet alleen treuren om het verlies, maar vooral zoeken naar wat er nog wel mogelijk is. Als schrijven niet meer lukt, schildert Gerard. “Ik werk niet meer met mijn hoofd maar vanuit mijn gevoel. Dan heeft Alzheimer niet meer de regie, maar ikzelf. Ik ben de ziekte toch ook weer dankbaar, want ik heb iets in mezelf ontdekt, wat ik anders nooit gevonden zou hebben. Misschien is het werk van niks, maar ik word er gelukkig van” verklaart hij in de documentaire.

MAX zendt de documentaire uit aan de vooravond van de Wereld Alzheimer Dag.

2Doc: Wat ik nog ben
Dinsdag 20 september
Om 23.10 uur op NPO 2
www.maxvandaag.nl