Hilversum,
03
mei
2016
|
16:13
Europe/Amsterdam

MAX 2Doc: Twee zussen in verzet

Maandag 16 mei om 17.10 uur op NPO 2

Op maandag 16 mei, om 17.10 uur op NPO 2 zendt MAX het unieke verhaal van Truus en Freddie Oversteegen uit in de 2Doc Twee zussen in verzet.

Hannie Schaft groeide na de Tweede Wereldoorlog uit tot het icoon van het Nederlandse verzet. Wat veel mensen niet weten is dat ze haar verzetsdaden samen met twee zussen uitvoerde: de zussen Truus en Freddie Oversteegen. Drie jonge vrouwen die nergens voor terugdeinsden: samen voerden ze zware sabotageacties uit en ruimden ze landverraders en hoge Nazi-officieren uit de weg. 

In deze documentaire vertellen Truus en Freddie, inmiddels respectievelijk 92 en 90 jaar oud, wat het betekende om verzetsstrijder te zijn. Ze kijken voor deze 2Doc nog één keer terug op hun oorlogsverleden, de offers die ze hebben gebracht, de dilemma’s die op hun pad kwamen en de beslissingen die ze hebben genomen over leven en dood. Het waren nog maar tienermeisjes van zestien en veertien jaar toen ze zich aansloten bij het gewapend verzet. Hun vrouw-zijn bleek een ideale dekmantel voor het plegen van verzetsdaden. Samen met ‘het meisje met het rode haar’ - Hannie Schaft - waren het tijdens de oorlog de drie meest gezochte vrouwen van Nederland. Hun beslissing om bij het verzet te gaan, zou een blijvende impact hebben op hun leven en op dat van hun kinderen.

De documentairemakers Thijs Zeeman en Manon Hoornstra stuitten bij toeval op het verhaal van de zussen, die in de vergetelheid dreigden te raken. Tot hun ontzetting ontdekten de makers dat de zussen na de bevrijding niet als helden waren onthaald maar vanwege hun communistische achtergrond als het rode gevaar werden gezien en dus staatsgevaarlijk. De erkenning voor de zussen bleef decennia lang uit.

Thijs Zeeman (33) en Manon Hoornstra (44) zijn allebei al jarenlang actief als programmamaker, Thijs Zeeman als presentator van diverse televisieprogramma's en Manon Hoornstra als eindredacteur en regisseur. Hoornstra legt zich de laatste jaren toe op het maken van documentaires. Twee zussen in verzet is hun eerste co-productie.

MAX 2Doc: Twee zussen in verzet
Maandag 16 mei
Om 17.10 uur op NPO 2
www.MAXVandaag.nl
#Tweezussen

Mede mogelijk gemaakt door: VSBfonds. Twee zussen in verzet. Een co-productie met Zeeman & Hoornstra Film