Hilversum,
16
september
2019
|
12:44
Europe/Amsterdam

Martine van Os en Sybrand Niessen presenteren Eén tegen eenzaamheid

woensdag 16 oktober om 21.25 uur op NPO 1

Op woensdag 16 oktober om 21.25 uur op NPO 1 zendt MAX het anderhalf uur durende live-programma Eén tegen eenzaamheid uit. Dit om aandacht te vragen voor één van de grootste uitdagingen van onze samenleving: het groeiende aantal mensen dat zich eenzaam voelt.

In de MAX-special zijn ervaringsverhalen te zien. Ook is er een belpanel met prominenten uit het bedrijfsleven en met professionals van de Luisterlijn, die enerzijds eenzame mensen te woord staan, maar ook bijzondere initiatieven om eenzaamheid te bestrijden verzamelen.

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge en MAX-directeur Jan Slagter zijn woensdag 16 oktober voor één dag taxichauffeur. Ze geven mensen die zich eenzaam voelen een lift naar vrienden of kennissen, waar ze om verscheidene redenen het contact mee zijn verloren.

Hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder en gedragsbioloog Patrick van Veen geven minicolleges. Scherder laat zien wat eenzaamheid met het menselijk brein doet. Van Veen kijkt juist naar de dierenwereld, waar eenzaamheid ook bestaat en gevolgen heeft. Ook is er muziek van onder anderen Trijntje Oosterhuis.

43 procent van de Nederlandse volwassen voelt zich eenzaam. Hiervan zegt 10 procent zich zelfs ernstig eenzaam te voelen. Verwacht wordt dat dit aantal zal groeien, als er niet wordt ingegrepen. Als we allemaal meer oog voor elkaar hebben, zal de eenzaamheid in Nederland afnemen. In maart 2018 lanceerde het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid, om eenzaamheid landelijk aan te pakken.

Eén tegen eenzaamheid
Woensdag 16 oktober om 21.25 uur op NPO 1
Presentatie: Sybrand Niessen en Martine van Os

www.maxvandaag.nl Instagram.com/OmroepMAX_ | facebook.com/OmroepMAXlive | @OmroepMAXlive | #eentegeneenzaamheid | www.eentegeneenzaamheid.nl |