Hilversum,
21
maart
2019
|
12:50
Europe/Amsterdam

Mark Rutte in Door Andere Ogen bij MAX

Op maandag 25 maart zendt MAX om 20.25 uur op NPO 2 een nieuwe aflevering van het programma Door Andere Ogen uit. In de zesde aflevering van deze reeks wordt Mark Rutte geportretteerd. Presentator en vriend Jort Kelder, biografe Sheila Sitalsing, politiek columnist Tom-Jan Meeus en oud-Kamerlid van de VVD Ton Elias schetsen een beeld van de premier.

Na de verkiezingen voor de Provinciale Staten is het politieke landschap rond het kabinet van Mark Rutte fors veranderd. En de vraag is: lukt het hem om de brokstukken te lijmen en zijn kabinet op koers te houden? In de loop der jaren zijn hem talrijke bijnamen gegeven: Mr. Tefal, De Houdini van Den Haag, De Man van Elastiek en De Plakbandpremier. Door Andere Ogen schetst het leven en de carrière van de man die in zijn premierschap talrijke uiteenlopende coalities smeedde.

In de uitzending wordt Mark Rutte geduid door Sheila Sitalsing, Jort Kelder, Tom-Jan Meeus en Ton Elias. Zij spreken uitvoerig over Methode-Rutte: praten, lijmen, koffiedrinken en bellen. "Ik heb hem nog nooit langer dan luttele seconden zonder zijn telefoon gezien", zegt Jort Kelder. Hij is een vriend, met wie Rutte elk jaar op wintersport gaat. Tom-Jan Meeus, politiek columnist van NRC-Handelsblad, typeert Rutte als een politicus met bijna instincteve methoden om het vertrouwen te winnen. "Een minister vertelde mij, dat hij in het kabinet bijna elk detail van de lichaamstaal van anderen registreert".

Door Andere Ogen gaat ook in op de jeugd van Mark Rutte. Zijn vader, Isaäc Rutte, die in Nederlands Indië in een Jappenkamp belandde en daar zijn eerste vrouw verloor, vervolgens hertrouwde en min of meer berooid een nieuw leven opbouwde in Nederland. Mark Rutte is het nakomertje in een gezin van zeven kinderen.

Door Andere Ogen - Mark Rutte
Maandag 25 maart
Om 20.25 uur op NPO 2
www.MAXVandaag.nl

#DoorAndereOgen | @MAXdocumentaire | facebook.com/MAXdocumentaires |