Hilversum,
28
maart
2019
|
11:08
Europe/Amsterdam

Marjan Minnesma in Door Andere Ogen bij MAX

Maandag 1 april om 20.25 uur op NPO 2

Op maandag 1 april zendt MAX om 20.25 uur op NPO 2 een nieuwe aflevering van het programma Door Andere Ogen uit. In deze aflevering wordt Marjan Minnesma geportretteerd. Zij is het boegbeeld van Urgenda, de organisatie die via de rechter het ondenkbare voor elkaar kreeg: de staat werd verplicht om zich te houden aan de eigen klimaatdoelen. Volgende maand gaat de Nederlandse staat in cassatie bij de Hoge Raad tegen de vonnissen. Onder anderen Harm Edens, Ed Nijpels en Jord Neuteboom beschrijven het leven en de carrière van Minnesma.

Ed Nijpels, oud-minister en voorzitter van het Klimaatberaad, beschrijft Minnesma’s 'rebelse karakter' en vertelt dat ze niet bereid is tot een compromis. De uitspraak van de rechter noemt hij ''één van de belangrijkste momenten uit de klimaatgeschiedenis van ons land''.Verder komen ook Harm Edens, ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds en Minnesma’s oud-collega Jord Neuteboom, die met haar samen na de val van de Berlijnse muur duurzame projecten opzette in het Oostblok, aan het woord. Haar moeder Pien Minnesma beschrijft hoezeer haar dochter al op jonge leeftijd gegrepen werd door natuur en milieu.

Minnesma studeerde bedrijfskunde, rechten en filosofie en is volgens Harm Edens een a-typische figuur in de milieubeweging: ''Ze ziet er in ieder geval wel verzorgd uit, anders dan vroeger natuurlijk. De milieubeweging stond gelijk aan oude broeken en zure shampoo. Dat is helemaal niet meer zo.''

Ze reist stad en land af om overal lezingen te geven in de hoop mensen te overtuigen van de noodzaak om iets te doen tegen klimaatverandering. Volharding en ongeduld typeren Minnesma al van jongs af aan, ''ze laat zich niet weerhouden door nee'', vertelt haar moeder Pien.

Door Andere Ogen - Marjan Minnesma
Maandag 1 april
Om 20.25 uur op NPO 2
www.MAXVandaag.nl

#DoorAndereOgen | @MAXdocumentaire | facebook.com/MAXdocumentaires |