Hilversum,
17
januari
2023
|
18:30
Europe/Amsterdam

Marcel Levi luidt noodklok in Tijd voor MAX: Nederlands beleid ouderenzorg schiet door

Internist en voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) Marcel Levi luidt in Tijd voor MAX vanmiddag de noodklok: het Nederlandse overheidsbeleid om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen schiet door, volgens hem. 

Marcel Levi: "Het overheidsbeleid is dat ouderen zo lang mogelijk thuis blijven wonen, wat de meeste mensen natuurlijk ook willen. Die willen graag thuis wonen en zelfstandig blijven. Maar we moeten realistisch zijn. Soms is het echt een brug te ver. En we schieten denk ik een beetje door in dat beleid. En dan blijven mensen thuis wonen die eigenlijk veel meer hulp nodig hebben dan dat ze kunnen krijgen." Bekijk hier het fragment. 

Mensen zijn minder mobiel, wat leidt tot meer eenzaamheid, met mentale problemen en extra lichamelijke problemen als gevolg. Levi vraagt zich af of we niet doorschieten in het hele fanatieke 'iedereen moet maar thuis blijven'-beleid. Hij pleit voor de terugkeer van verzorgingshuizen: "Hoe efficiënt is het om al die mensen thuis te laten wonen waarbij er steeds meer thuiszorg op pad moet en één voor één bij al die mensen langs moet. Dan denk ik: een woonvoorziening waarbij mensen dicht bij elkaar wonen, ook wat sociale interactie hebben en waar relatief minder medewekers nodig zijn om die mensen dat zetje in de rug te geven wat ze elke dag nodig hebben. Ik denk dat dat qua personeel efficiënter is."

Tijd voor MAX terugkijken kan via MAX Vandaag.

Tijd voor MAX
Elke werkdag om 17.10 uur bij MAX op NPO 1
Presentatie: Sybrand Niessen en Martine van Os

Facebook.com/TijdvoorMAX | Instagram.com/TijdvoorMAX | Twitter.com/TijdvoorMAX | #TijdvoorMAX