Hilversum,
20
december
2021
|
09:42
Europe/Amsterdam

Maandag in We hebben ruzie: Hoe overleef je kerst met de familie?

Kerst vieren met familie is voor menigeen een opgave. Het kerstdiner is een snelkookpan voor alles wat onderhuids speelt: opbouwde emoties en onuitgesproken zaken. Maar hoe kom je de feestdagen zonder ruzie door? Systeemtherapeut Steven Pont en systemisch coach Jet Centeno geven tips: “Het kerstdiner is niet de plek om een moeilijk gesprek aan te gaan.”

Voor Steven Pont is kerst het moment waarin je kunt zien hoe het met een gezin gaat. “Je zit heel dicht op elkaar en kunt niet weg. Het is een uitvergroting van hoe de relationele hazen lopen. En het zijn vaak de patronen die mensen ergeren. En dat oude patroon van 30 of 40 jaar geleden komt met kerst weer naar boven.” “Je kan die patronen niet uitzetten”, vult Jet Centeno hem aan. Volgens Centeno heeft het daarnaast ook te maken met ons beeld van kerst. “We hebben een verwachting, een plaatje van kerst en daar komt spanning vandaan.”

In de twaalfde aflevering van We hebben ruzie wordt niet alleen uitgelegd waar de problemen vandaan komen. Ook vertellen de deskundigen hoe je problemen kunt voorkomen. En dat begint volgens Steven Pont met het plannen van de kerst. Zo kun je zelf de druk bepalen door te kijken naar de lengte van het samenzijn. En ook de keuze voor een zittend diner of een lopend buffet kan veel gevolgen hebben. “En iets krijgt pas een lading als je het zelf bij je binnen laat komen. Wordt geen slachtoffer van de situatie. Je hebt altijd een keuze.” tipt de systeemtherapeut. En Jet Centeno: “Maak het allemaal niet te groot. En laat het probleem bij de ander.”

In de MAX/NPO 5-podcast We hebben ruzie gaan journalisten Elles de Bruin en Jantine Stoel op zoek naar de oorsprong van familieruzies en de oplossing ervan. We hebben ruzie is te beluisteren op NPORadio5.nl de NPO Radio 5-app, Spotify, MAXVandaag.nl/podcast en alle andere bekende streamingdiensten.