Hilversum,
31
oktober
2019
|
14:42
Europe/Amsterdam

Maandag in Door Andere Ogen: Ronald Giphart

Maandag 4 november om 20.25 uur op NPO 2

Maandag 4 november om 20.25 uur op NPO 2 in het MAX-programma Door Andere Ogen het portret van Ronald Giphart. Het leven en de carrière van schrijver Ronald Giphart worden geduid door onder meer Bart Chabot, Kluun, dochter Tip en zoon Broos.

Onlangs verscheen zijn boek Alle tijd; een ode aan het belang van vriendschap. Giphart baseerde zijn roman onder meer op zijn vriendenkring die hem al veertig jaar omringt, sinds de periode op de middelbare school. Zij leerden elkaar begin jaren tachtig kennen op het Baarnsch Lyceum. “We vormden een roedel en dat zijn wij nog altijd,” zegt Jean-Marc van Tol, oudklasgenoot, tekenaar en geestelijk vader van de stripverhalen Fokke en Sukke. Het leven en de carrière van Giphart worden in de uitzending verder geduid door collegaschrijvers Raymond van de Klundert (Kluun) en Bart Chabot, hoofdredacteur Katrijn van Hauwermeiren van uitgeverij Bezige Bij en Tip en Broos Lammes, zijn dochter en zoon.

Giphart wordt door zijn omgeving geschetst als een zeer rationele man, voor wie het schrijven “een manier is om de werkelijkheid aan te kunnen,” zoals Jean-Marc van Tol het formuleert. Door Andere Ogen volgt zijn bliksemcarrière: van de onstuimige romans waarmee hij als beginnend auteur grote groepen lezers aan zich wist te binden, tot de man die hij vandaag is: een gevestigd auteur die ook een literaire veelvraat is en zich samen met zijn vrouw Mascha ook werpt op kookboeken. “Hij heeft een miljoen boeken verkocht en in de tijd dat internet opkwam en de ontlezing om zich heen greep, wist hij een enorm potentieel jonge lezers aan te spreken. Dat is een olympische prestatie,” typeert Bart Chabot. Drie van zijn boeken werden verfilmd.

Het leven heeft Giphart niet gespaard, blijkt uit de uitzending. Een vroege scheiding van zijn ouders, de euthanasie van zijn moeder (PvdA-politicus Wijnie Jabaaij) en de ernstige ziekte die zijn jongste kind Lasse, kort na zijn geboorte, overleefde. In alle omstandigheden blijft Giphart “een evenwichtige pater familias”, zegt Bart Chabot, “hoe groter de cyclonen om hem heen, hoe rustiger hij wordt. Hij is een baken van stabiliteit.” Pijnlijke gebeurtenissen in zijn leven verwerkt hij letterlijk door erover te schrijven, zeggen mensen in zijn omgeving.

Door Andere Ogen: Ronald Giphart
Maandag 4 november
Om 20.25 uur op NPO 2
www.MAXVandaag.nl

#DoorAndereOgen | twitter.com/MAXdocumentaires | www.facebook.com/MAXdocumentaires | www.instagram.com/OmroepMAX_