Hilversum,
10
oktober
2019
|
16:30
Europe/Amsterdam

Maandag in Door Andere Ogen: Maarten Spanjer

Maandag 14 oktober om 20.25 uur op NPO 2

Maandag 14 oktober om 20.25 uur op NPO 2 in het MAX-programma Door Andere Ogen het portret van acteur en schrijver Maarten Spanjer. Het leven en de carrière van Spanjer worden geduid door zijn vriendin Monique Waterham, Rijk de Gooyer jr., Saskya Jol, René van der Gijp en Annegreet van Bergen. 

Mensen in Maarten Spanjers omgeving beschrijven hem als een natuurtalent, dat vooral in de jaren van het programma Taxi glorieerde, maar door zijn dwarse eigenzinnige karakter ook krediet verspeelde in de wereld van film, theater en televisie. “Hij heeft net als mijn vader geen gemakkelijk karakter,” zegt De Gooyer jr., zoon van de inmiddels overleden acteur, die in lengte van jaren Maartens boezemvriend was. In woord en geschrift haalde Spanjer met enige regelmaat uit naar vakgenoten. “Ik denk dat dat de reden is dat hij gaandeweg minder is gevraagd voor allerlei programma’s,” zegt zijn vriendin Monique.

Het MAX-programma Door Andere Ogen belicht ook de jeugd van Maarten Spanjer. Een groot gezin, een ernstig zieke moeder en een strenge vader. “Er zit een latente eenzaamheid in Maarten. En dat compenseert hij met zijn humor,” zegt Monique Waterham. Het verbaast zijn omgeving niet dat Maarten Spanjer een boek over de jaren vijftig en zestig heeft gelanceerd. “Hij is iemand die nogal in het verleden leeft. Hij is niet van deze tijd,” typeert René van der Gijp. Allerwege wordt zijn gevoel voor humor geprezen. “Amsterdamse humor. Hard, direct en snel,” zegt De Gooyer jr. En zijn vriendin Monique: “Hij is tegendraads. Als het al te rustig is, moet er iets ontstaan. In de buurt van Maarten gebeurt altijd iets idioots.” 

Zijn vrienden roemen zijn trouw en loyaliteit. Rijk de Gooyer jr. beschrijft hoe nabij Maarten was, nadat zijn vader door vier herseninfarcten was getroffen. “Leuke gesprekken waren niet meer mogelijk, heel veel mensen zijn toen uit beeld verdwenen. Maar Maarten was er altijd.”

Door Andere Ogen: Maarten Spanjer
Maandag 14 oktober
Om 20.25 uur op NPO 2
www.MAXVandaag.nl

#DoorAndereOgen | twitter.com/MAXdocumentaires | www.facebook.com/MAXdocumentaires | www.instagram.com/OmroepMAX_