Hilversum,
23
oktober
2019
|
16:34
Europe/Amsterdam

Maandag in Door Andere Ogen: Kim Jong-Un

Maandag 28 oktober om 20.25 uur op NPO 2

Maandag 28 oktober om 20.25 uur op NPO 2 in het MAX-programma Door Andere Ogen het portret van Kim Jong-Un. Het leven van de Noord-Koreaanse leider en zijn regime worden geduid door onder meer Floortje Dessing, Anna Fifield en Remco Breuker.

In Door Andere Ogen een uitvoerig interview met Anna Fifield, correspondent van de Washington Post in China, die onlangs een opzienbarend boek publiceerde over de jeugd van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-Un. Fifield sprak voor haar boek met gevluchte familieleden van Kim en oud-klasgenoten uit de periode waarin Kim Jong-Un doorbracht op een privéschool in het Zwitserse Bern.

De Noord-Koreaanse leider en zijn regime worden ook geduid door Remco Breuker (hoogleraar Korea-studies), programmamaker Floortje Dessing (die bij uitzondering werd toegestaan om in het land te filmen), de publicist Casper van der Veen en de Duitse documentairemaker Carl Gierstorfer. Hij maakte een film over de uitbuiting van Noord-Koreaanse dwangarbeiders die her en der in de wereld als 'slaven' worden ingezet om geld te verdienen voor het bewind van Kim.

Anna Fifield beschrijft dat Kim als jongetje door en door verwend was en in vrijwel volledige afzondering opgroeide. “Al op zijn zevende mocht hij autorijden en kreeg hij van zijn vader een pistool.” Ook in zijn Zwitserse jaren leidde hij een totaal afgeschermd leven. “Zijn enige belangstelling was basketbal. Als hij scoorde, zaten mensen verplicht te applaudisseren.” Volgens Fifield kwam de jonge Kim Jong-Un psychologisch misvormd uit zijn jeugd: “Hij kon niet anders worden dan de man die hij nu is. Ik denk zelfs dat de jaren in Zwitserland hem hebben versterkt in het idee dat het Noord-Koreaanse regime in stand moet worden gehouden.”

In Door Andere Ogen beschrijven de duiders de meedogenloze manier waarop Kim Jong-Un zijn machtspositie versterkte door talrijke mensen uit eigen kring te laten executeren. Remco Breuker heeft geen enkele hoop dat de recente diplomatieke besprekingen tussen Kim Jong-Un, Donald Trump en de Zuid-Koreaanse leider iets zullen opleveren. “Hij heeft geen enkele toezegging hoeven doen op terreinen van mensenrechten of nucleaire ontwapening. Hij heeft die onderhandelingen dus feitelijk gewonnen.”

Door Andere Ogen: Kim Jong-Un
Maandag 28 oktober
Om 20.25 uur op NPO 2
www.MAXVandaag.nl

#DoorAndereOgen | twitter.com/MAXdocumentaires | www.facebook.com/MAXdocumentaires | www.instagram.com/OmroepMAX_