Hilversum,
03
oktober
2019
|
11:40
Europe/Amsterdam

Maandag in Door Andere Ogen: Boris Johnson

Maandag 7 oktober om 20.25 uur op NPO 2

Maandag 7 oktober om 20.25 uur op NPO 2 in het MAX-programma Door Andere Ogen het portret van Boris Johnson, de man die de voorbije weken in het Britse parlement nederlaag na nederlaag beleefde, maar eigenzinnig volhardt in zijn scenario voor een snelle Brexit.

In Door Andere Ogen belichten de duiders de excentrieke kanten van de Britse premier Boris Johnson, maar ook de grenzeloze ambitie die hij van huis uit heeft meegekregen. ”Voor zijn vader Stanley moesten het allemaal tienen zijn op school,” zegt biograaf Patrick Bernhart“Als kind al zei hij hardop koning van de wereld te willen worden.” In zijn huidige rol spiegelt Johnson zich graag aan Winston Churchill. En onlangs nog zei hij zelfs in keizer Augustus een voorbeeld te zien, een man die tientallen jaren in vrede regeerde nadat hij met bloedvergieten aan de macht was gekomen.

“Keizer Augustus was een man van strategische vergezichten, Boris is een geniale tacticus van de korte termijn,” zegt Johnsons jeugdvriend Hugo Dixon, die bitter is over Boris. Hij herinnert zich de warmte van de jonge Johnson, toen zij op 9-jarige leeftijd terecht kwamen op de kostschool Ashdown House. “Ik werd enorm gepest, het was een hele moeilijke periode, Boris was er altijd voor mij.” Inmiddels heeft het optreden van Johnson een wig gedreven in die hechte vriendschap. ”Als je tegen beter weten in feiten verdraait, dan heet dat gewoon liegen,” zegt Dixon met spijt in zijn stem. ”Het is mij duidelijk geworden, dat de waarheid hem niet echt meer kan schelen.”

Ook Charles Moore, oud-hoofdredacteur van The Daily Telegraph - waarvoor Johnson correspondent en columnist was, herinnert zich Boris' gemakkelijke omgang met de feiten, maar spreekt toch met grote waardering over de Britse premier. “Hij speelt het spel anders dan alle anderen, dat maakt het zo geliefd.” Hij herinnert zich dat Johnson nooit op tijd was met zijn columns voor de krant. “Een nachtmerrie.” 

Door Andere Ogen: Boris Johnson
Maandag 7 oktober
Om 20.25 uur op NPO 2
www.MAXVandaag.nl

#DoorAndereOgen | twitter.com/MAXdocumentaires | www.facebook.com/MAXdocumentaires | www.instagram.com/OmroepMAX_