Hilversum,
02
maart
2017
|
12:24
Europe/Amsterdam

Maandag bij MAX: Zwarte Zwanen 6 – U en de Pensioenelite

Om 20.55 uur op NPO 2

Op maandag 6 maart om 20.55 uur op NPO 2 zendt MAX een gloednieuw deel van de pensioendocumentairereeks Zwarte Zwanen uit. Na eerdere onthullingen over verzwegen fraude en ontbrekend toezicht portretteert verslaggever Cees Grimbergen nu enkele oudere Nederlanders. Zo volgt hij de 80-jarige Riet Zaal die onderzoekt waarom haar weduwenpensioen bij pensioenfonds PMT slechts 87 euro netto bedraagt. Zaal gaat de confrontatie aan met het door PMT ingeschakelde advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek.

MAX citeert ook uit een interne presentatie van pensioenuitvoerder APG. Daaruit blijkt dat de uitvoering van complexe pensioenregelingen gevaar loopt: “APG-medewerkers begrijpen het zelf niet meer.” APG verzorgt de pensioenen van 4,5 miljoen mensen, onder andere van leraren en bouwvakkers.

Het zesde deel uit de pensioendocumentairereeks belicht een stil gebleven kabinetsbesluit. Op 1 januari 2018 gaat de pensioenleeftijd waarmee pensioenfondsen rekenen naar 68 jaar. Je volle pensioen krijg je, volgens de rekenmodellen van de fondsen, pas wanneer je 68 jaar wordt. Over dit besluit zwijgen de pensioenfondsen, terwijl de hogere AOW-leeftijd een verkiezingsthema is.

De MAX-camera is niet welkom bij een pensioencongres dat afgelopen januari werd georganiseerd. Op het congres overlegt de pensioenindustrie hoe het tijdens de kabinetsformatie haar invloed het best kan laten gelden. Het Wetenschappelijk Pensioeninstituut Netspar en APG zetten beveiliging in om de MAX-ploeg buiten de deur te houden.

Dagelijks, 365 dagen per jaar, storten Nederlandse werknemers en hun werkgevers 80 miljoen euro aan de pensioenfondsen. In 2015 werd 29 miljard aan pensioenpremies geïnd en 28 miljard aan pensioenen uitbetaald. Uitvoeringskosten van de pensioenindustrie: 8 miljard. Uitvoeringskosten van de AOW (35 miljard): 111 miljoen.

Zwarte Zwanen 6: U en de Pensioenelite
Maandag 6 maart
Om 20.55 uur op NPO 2

www.maxvandaag.nl | #ZWARTEZWANEN | @MAXDOCUMENTAIRE