Hilversum,
31
december
2020
|
15:59
Europe/Amsterdam

Het Museum van Nederland - aflevering 4 bij MAX

Woensdag 6 januari

Als we Nederland zouden moeten vatten in één tentoonstelling, wat moet daar dan te zien zijn? Onder leiding van presentatoren Dione de Graaff en Diederik Ebbinge selecteert een team van experts voorwerpen die iets vertellen over onze geschiedenis, cultuur, volksaard, tradities en gebruiken. In aflevering 4 van Het Museum van Nederland, op woensdag 6 januari om 20.30 uur op NPO 1, onder meer de voetbalschoenen van legende Marco van Basten! 

In elke aflevering maken we kennis met zo'n vijftien mensen die vanuit heel Nederland hun persoonlijke voorwerp voordragen. Een voorwerp waarvan iedereen weet dat het typisch Nederlands is, of iets wat juist in de vergetelheid is geraakt. Iets waar we trots op zijn, wat ons typeert, of waar we ons wellicht een beetje voor schamen. Tijdens de ontmoeting met één van de experts horen we hun interessante, grappige of ontroerende verhaal. De samenkomst van al die verhalen laat elke week weer een kleurige waaier van Nederland zien. Vanuit hun expertise geven de specialisten meer informatie en duiding over het onderwerp, voordat zij het beslissende oordeel vellen. Na de laatste uitzending is de tentoonstelling daadwerkelijk te bezoeken in Kunsthal Rotterdam.

Aflevering 4 - woensdag 6 januari, 20.30 uur, NPO 1
In de vierde aflevering van Het Museum van Nederland ontvangen Dione de Graaff en Diederik Ebbinge onder meer twee zussen. Zij nemen een jurk mee en delen het bijzondere bijbehorende verhaal over de bevrijding in 1945. Sportexpert Jurryt van de Vooren krijgt de voetbalschoenen van legende Marco van Basten onder ogen. En besluit expert Peter van Duinen zelf op zoek te gaan naar een voorwerp dat volgens hem niet mag ontbreken in de tentoonstelling: een DAF!

 

 

De experts
Het team van experts bestaat uit Janny van der HeijdenLara NubergMargriet SchavemakerPeter van DuinenHerman PleijJurryt van de Vooren en Atze de Vrieze. De tentoonstelling wordt samengesteld door conservator Jörgen Tjon in samenwerking met Kunsthal Rotterdam. Meer informatie over de experts vindt u op onze perssite.Online museumNa elke uitzending zullen alle aangeboden objecten geëxposeerd worden op museumvannederland.nl. In dit interactieve museum kunnen bezoekers de objecten van heel dichtbij bestuderen. Met rondleidingen, meer informatie over de objecten en filmpjes van de mensen áchter de objecten. Ook kan het publiek hier stemmen op objecten die een herkansing verdienen.

Podcast
In de podcast Museum in de Maak volgen we Jörgen Tjon bij zijn zoektocht om het perfecte museum van Nederland samen te stellen. Met behulp van museumdirecteuren uit heel Nederland geeft Jörgen een plekje aan culturele objecten die een rol hebben gespeeld in de totstandkoming van het Nederland zoals wij dat vandaag de dag kennen. De objecten zijn ingebracht door deelnemers van het televisieprogramma. Elke woensdag na de tv-uitzending is er een gloednieuwe aflevering te beluisteren via museumvannederland.nl en de bekende streamingsdiensten.

Het Museum van Nederland (5 afleveringen)
Woensdag 6 januariOm 20.30 uur op NPO 1
Presentatie: Dione de Graaff en Diederik Ebbinge

Museum in de Maak
Elke woensdag direct na de uitzending van Het Museum van Nederland
Te beluisteren via museumvannederland.nl en de bekende streamingsdiensten
www.maxvandaag.nl
Facebook.com/MAXdocumentaires | @MAXdocumentaire | #museumvannederland | @omroepmax_