Hilversum,
02
oktober
2017
|
18:00
Europe/Amsterdam

Liever dood dan vermist

Najaar 2017 op NPO 2

Regisseur Gisèla Mallant en interviewer Frénk van der Linden volgen in Liever dood dan vermist de Bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is een groot aantal vliegtuigen op Nederlands grondgebied neergestort. Talloze toestellen, in veel gevallen mét bemanningsleden, blijken tot op de dag van vandaag niet te zijn geborgen. Nabestaanden van Amerikaanse en Engelse militairen die hun leven gaven voor de bevrijding van Europa, verlangen dat hun familieleden een echt graf krijgen.

In Liever dood dan vermist wordt een poging gedaan om een Engels vliegtuig in het Friese Wartena te lichten. Is de vermiste staartschutter nog aan boord?

Verder wordt onderzocht waarom in Limburg het wrak van een ander vliegtuig tot verdriet van verwanten én betrokken Nederlanders juist niét wordt geborgen. Welke financiële belangen en conflicten spelen hierbij een rol? Iedereen die zelf een dierbare heeft verloren zal herkennen hoe moeizaam het zoeken naar vrede met het verleden kan zijn. Hoeveel is Nederland verschuldigd aan de piloten en andere inzittenden van geallieerde vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort op ons grondgebied? Wat neemt het rijk voor haar rekening en in hoeverre zijn gemeenten verantwoordelijk? Dergelijke vragen komen aan bod in Liever dood dan vermist.

Facebook.com/MAXDOCUMENTAIRES | @MAXDOCUMENTAIRE