Hilversum,
11
juni
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

Lekker Weertje met Erwin Kroll en Philip Freriks

Hilversum, 11 juni 2014 – Vanaf donderdag 17 juli zendt MAX op Nederland 2 zes weken lang het nieuwe programma Lekker Weertje uit. Philip Freriks en Erwin Kroll gaan samen op pad door Nederland en raken niet uitgepraat over het meest besproken onderwerp: het weer. In Lekker Weertje onderzoekt dit voormalige 8-uur journaalduo de invloed van het weer op ons Nederlanders. Hoe zit het met de schaatskoorts van Philip en de winterdip van Erwin? Waarom heeft Erwin het eerder koud dan Philip? Heeft Nederland haar democratie te danken aan de strenge winter van 1794? En hoe zit het met het gezegde: als de wind waait dansen de gekken?

Weerman Erwin Kroll kan eindelijk eens uitweiden over zijn favoriete onderwerp: “Als ik in de Noord-Hollandse duinen sta en ik zie die prachtige wolkenluchten, net na een regenbuitje en de zon die er doorheen piept, dan hoef ik niet naar een museum. Dat is kunst.”

Maar ook het journalistieke hart van Philip Freriks komt aan zijn trekken: “In één van de afleveringen onderzoeken we de vraag of wij in Nederland al in staat zijn om het weer te manipuleren, zoals de Russen of de Chinezen zeggen te kunnen. En dan blijkt dat er geen land ter wereld is waar zo intensief onderzoek wordt gedaan naar het wel en wee van de wolk als in Nederland! Dat is bijna net zo bijzonder als de indrukwekkende wolkenluchten waar Jacob van Ruysdael ons land wereld beroemd mee heeft gemaakt. Ook die bekijken we kritisch in dit programma."

 

Aflevering 117 juli om 21.15 uur
In de eerste aflevering van Lekker Weertje onderzoeken Erwin Kroll en Philip Freriks op welke manieren je het weer kunt voorspellen. Ze proberen het geheim van de Enkhuizer Almanak te ontrafelen, praten met collega weerman Reinier van den Bergh over de kritiek die je als weerman soms over je heen krijgt en krijgen van bioloog Midas Dekkers inzicht in de weervoorspellende gaven van de boomkikker.

Aflevering 2 - 24 juli om 21.10 uur
Erwin Kroll en Philip Freriks lopen door verleden, heden en toekomst van het Nederlandse klimaat. Als een Kleine IJstijd in de 15de eeuw aan de basis heeft gestaan van onze VOC mentaliteit, wat doet de opwarming van het klimaat dan in de toekomst met ons? Verandert de natuur in Nederland? En belangrijk natuurlijk: moeten we ons zorgen maken nu het een paar graden warmer wordt?

Aflevering 3  - 31 juli om 21.10 uur
Hangt er een prijskaartje aan zonneschijn of donderwolken, vragen Erwin Krol en Philip Freriks zich af. Op de beurs in Amsterdam speculeert het voormalig journaal duo samen met beursspecialist Willem Middelkoop over mooi weer aandelen en slecht weer opties. Maar ook dichter bij huis is het weer een economische factor. Een flinke herfstbui betekent al gauw miljoenen schade, hoe kunnen we ons indekken tegen dit soort financiële tegenvallers? In de sport hebben de Nederlanders van de nood een deugd gemaakt en zijn we voorlopers in innovatieve technieken om de weersomstandigheden juist in ons voordeel te gebruiken.

Aflevering 4  - 7 augustus om 21.10 uur
Erwin Kroll en Philip Freriks dompelen zich onder in de schone kunsten. Wat maakt de beroemde wolkenluchten van de Hollandse meesters zo bijzonder? En hoe kijkt een weerman naar het weerbericht van de 17de eeuw zoals Ruysdael het schilderde? In een land waar het zo vaak lijkt te regenen ontbreekt het ook in de literatuur niet aan regen en donderbuien. Voor schrijver Oek de Jong zijn herinneringen onlosmakelijk verbonden aan het weer en ontbreekt het weerbericht dan ook zeker niet in zijn romans.

Aflevering 5  - 14 augustus om 21.10 uur
Erwin Kroll en Philip Freriks onderzoeken wat de invloed van het weer is op onze gemoedstoestand. Hoe ernstig is een winterdip en waarom heeft de een het eerder koud dan de ander? Bij TNO testen zij het fenomeen gevoelstemperatuur en filosoferen zij nog even door over de wind. Van sommige winden kun je gek worden, maar windfilosoof Piet Meeuse ziet dat anders: voor hem is de wind een erotische beleving.

Aflevering 6 - 21 augustus om 21.15 uur
In de laatste aflevering van Lekker Weertje duiken Erwin Kroll en Philip Freriks de geschiedenis in. Napoleon verloor de slag bij Waterloo ondermeer door de heftige regen en ook de Duitsers liepen vast door het barre winterweer. Kortom het weer heeft nog wel eens de geschiedenis bepaald. En hoe zit dat nu? Hoe belangrijk is de rol van de meteoroloog in oorlogstijd? Op vliegbasis Woensdrecht ondervindt het journal duo zelf hoe gevaarlijk slecht weer kan zijn. Wolkenexpert Herman Russchenberg doet er nog een schepje boven op: het weer manipuleren kan, de vraag is alleen of we het moeten willen

Lekker Weertje 
vanaf 17 juli rond 21.15 uur op NED 2
www.omroepmax.nl