Hilversum,
16
november
2016
|
17:14
Europe/Amsterdam

Leeftijdsverschil met echtgenoot leidt tot hoge korting pensioen

16 november

Pensioenfondsen negeren verbod Hoge Raad over lager nabestaandenpensioen 

Echtgenoten die meer dan 10 jaar leeftijdsverschil hebben lopen het risico flink gedupeerd te worden als de oudere partner overlijdt. Dat blijkt uit onderzoek van MAX Ombudsman in samenwerking met Hallo Nederland, vanavond om 18.30 uur te zien op NPO 2.

Pensioenfondsen hebben decennialang de regeling gehad dat wanneer de oudere partner in een huwelijk met leeftijdsverschil overlijdt, er een korting op het nabestaandenpensioen wordt toegepast. De jongere weduwe of weduwnaar krijgt dus minder nabestaandenpensioen dan wanneer er geen leeftijdsverschil is. De korting is in sommige gevallen zelfs meer dan 10%. Dat kan oplopen tot vele honderden euro’s per jaar.

In december 2015 oordeelde de Hoge Raad dat de korting discriminerend uitpakt voor vrouwen en dat pensioenfondsen de achterblijvende partner daarom geen pensioenkorting op mogen leggen. Ondanks die uitspraak passen verschillende pensioenfondsen de korting nog steeds toe. Dat gaat dan in de meeste gevallen om regelingen die al in het verleden zijn afgesloten. Maar er zijn ook enkele pensioenfondsen die de korting voor jongere nabestaanden nog steeds in nieuwe pensioenregelingen laten bestaan. MAX Ombudsman Rogier de Haan noemt dat onbegrijpelijk: ”Het korten van partners met een leeftijdsverschil is niet meer van deze tijd, zo heeft ook de Hoge Raad bepaald. Pensioenfondsen moeten deze oneerlijke korting zo snel mogelijk schrappen.”

Ongeveer 1 op de 10 huwelijken in Nederland kent een leeftijdsverschil dat groter is dan 10 jaar. Honderdduizenden mensen lopen dus het risico (in het geval van overlijden van de oudere partner) op een veel lager nabestaandenpensioen. De Haan: ”Het is belangrijk dat áls u meer dan 10 jaar met uw partner scheelt, u nakijkt of uw pensioenfonds zo’n korting hanteert. Mocht u al in zo’n situatie zitten dan wil de MAX Ombudsman zich graag inzetten om voor u compensatie te regelen.”

Hallo Nederland
Vanavond om 18.30 uur op NPO 2
Presentatie: Jeroen Latijnhouwers en Carrie ten Napel
www.maxvandaag.nl

#HalloNederland | @HalloNederland | www.facebook.com/HalloNederlandMAX