Hilversum,
18
december
2019
|
11:29
Europe/Amsterdam

Langs de Rijn – Afleveringen 2 tot en met 5

Zaterdag 11, 18 en 25 januari 2020 én 1 februari 2020

Zaterdag 11, 18 en 25 januari 2020 én 1 februari 2020 gaan schrijver en Rijnkenner Martin Hendriksma en presentator Huub Stapel verder met hun reis langs de levensader van Europa, de rivier de Rijn. Vanaf de bron in de Zwitserse Alpen tot aan de plek waar hij bij Hoek van Holland de Noordzee instroomt.

De Rijn is een rivier vol verhalen; van verdronken dorpen en verraderlijke rotsen, van schippers, schilders en soldaten. De Rijn is een muze en een ‘femme fatale’ tegelijkertijd. Eeuwenlang was de loop van de Rijn bepalend voor onze economie, onze cultuur en onze identiteit. Maar wat heeft ‘vader Rijn’ ons vandaag nog te vertellen?

Op hun reis nemen Martin en Huub de kijker mee langs de rivier en haar bewoners. Ze ontmoeten mensen die het Rijnwater door hun bloed hebben stromen.

Aflevering 2 – De getemde stroom – zaterdag 11 januari om 20.40 uur op NPO 2
Huub en Martin reizen via de indrukwekkende oerkracht van de watervallen bij Schaffhausen verder langs het steeds meer door de mens in toom gebrachte water van de Rijn. Bij de Isteiner Klotz verkennen ze een stuk oorlogsverleden. In de rotswand zit een eeuwenoud kerkje, dat later onderdeel werd van de Duitse Westwall, de verdedigingslinie van de Duitsers tegen de Fransen die aan de overkant van de Rijn zaten.

In het dorpje Alt-Dettenheim ontdekken Martin en Huub de verwoestende kracht van het Rijnwater. Ooit vluchtte hier het hele dorp voor de, uit zijn oevers tredende, rivier. Het enige huis wat destijds niet is verhuisd staat nu nog steeds: de oude herberg Zum Löwen. Martin en Huub ontmoeten een verre nazaat van de herbergier die destijds niet voor het water is gevlucht. Ook nemen Martin en Huub een kijkje aan de Franse kant: in hoeverre wordt de culturele identiteit hier bepaald door de natuurlijke grens van de rivier?

Aflevering 3 – De schenkende stroom – zaterdag 18 januari om 20.40 uur op NPO 2
In deze aflevering ontdekken Martin en Huub dat de Rijn niet alleen huizen en mensen verzwelgt maar ook een gulle gever is. Eeuwenlang trad de Rijn buiten haar oevers en daarom is het gebied rond Eltville am Rhein de perfecte ondergrond voor wijnteelt. Martin en Huub bezoeken klooster Eberback, waar al vanaf de 12e eeuw wijn wordt gemaakt en verhandeld. En natuurlijk moet er een slokje geproefd worden.

In Bingen am Rhein ontmoeten ze kunstenaar Joachim Römer, die hier flessenpost verzamelt. Zijn verzameling van ruim 1500 flessen bevat vele ontroerende en romantische berichten van mensen die hun geheimen deelden met ‘vader Rijn’.

Aflevering 4 – Bron van verhalen – 25 januari om 20.40 uur op NPO 2
Martin en Huub bereiken deze week de Nederlandse grens en komen onderweg bijzondere verhalen tegen. In Remagen staat de beroemde Ludendroffbrug, in maart 1945 de laatste intacte spoorbrug over de Rijn. Door een toevalstreffer konden de Amerikanen deze brug veroveren en daarmee de oorlog maanden bekorten.

Bij de Drachenfels-rots vertelt Huub aan Martin de beroemde sage van de Nibelungen, die hier gesitueerd is. Hierna reizen de mannen verder naar Düsseldorf, waar ze een ooggetuige spreken die in 1969 oog in oog stond met Moby Dick, de witte walvis.

Aflevering 5 – De ware Rijndelta – zaterdag 1 februari om 20.40 uur op NPO 2
In dit laatste deel van de reis volgen Martin en Huub de Rijn van Nijmegen naar Hoek van Holland. Onderweg spreken ze Bregje, de watersnoodbaby, die tijdens de watersnoodramp van 1995 geëvacueerd moest worden. Ook gaan ze langs bij de 92-jarige kunstenaar Willem den Ouden, die zich al heel zijn leven laat inspireren door het Rijnlandschap en zich altijd heeft ingezet voor het behoud hiervan.

Als de mannen meevaren met een binnenvaartschip ontdekken ze hoe de Rijn van romantische rivier een 24-uurseconomie is geworden. In Hoek van Holland maken ze de balans op. Wat heeft de Rijn ons nog te vertellen?

Langs de Rijn
Zaterdag 11, 18 en 25 januari én 1 februari
Om 20.40 uur op NPO 2
Presentatie: Huub Stapel en Martin Hendriksma
www.maxvandaag.nl | #LangsdeRijn