Hilversum,
27
januari
2020
|
15:59
Europe/Amsterdam

Langs de Rijn – aflevering 5: De ware Rijndelta

Zaterdag 1 februari om 20.40 uur op NPO 2

Zaterdag 1 februari beginnen schrijver en Rijnkenner Martin Hendriksma en presentator Huub Stapel aan het laatste stukje van hun reis langs de levensader van Europa, de rivier de Rijn. Vanaf de bron in de Zwitserse Alpen tot aan de plek waar hij bij Hoek van Holland de Noordzee instroomt. Langs de Rijn is zaterdag 1 februari om 20.40 uur op NPO 2 te zien bij MAX.

De Rijn is een rivier vol verhalen; van verdronken dorpen en verraderlijke rotsen, van schippers, schilders en soldaten. De Rijn is een muze en een ‘femme fatale’ tegelijkertijd. Eeuwenlang was de loop van de Rijn bepalend voor onze economie, onze cultuur en onze identiteit. Maar wat heeft ‘vader Rijn’ ons vandaag nog te vertellen?

Op hun reis nemen Martin en Huub de kijker mee langs de rivier en haar bewoners. Ze ontmoeten mensen die het Rijnwater door hun bloed hebben stromen.

Aflevering 5 – De ware Rijndelta – zaterdag 1 februari om 20.40 uur op NPO 2
In het laatste deel van de reis volgen Martin en Huub de Rijn van Nijmegen naar Hoek van Holland. Onderweg spreken ze Bregje, de watersnoodbaby, die tijdens de watersnoodramp van 1995 geëvacueerd moest worden. Ook gaan ze langs bij de 92-jarige kunstenaar Willem den Ouden, die zich al heel zijn leven laat inspireren door het Rijnlandschap en zich altijd heeft ingezet voor het behoud hiervan.

Als de mannen meevaren met een binnenvaartschip ontdekken ze hoe de Rijn van romantische rivier een 24-uurseconomie is geworden. In Hoek van Holland maken ze de balans op. Wat heeft de Rijn ons nog te vertellen?

Langs de Rijn Interactive
Kijkers kunnen zelf een tocht langs de Rijn maken, met de interactive bij het programma. Op www.maxvandaag.nl/langsderijn staat een gedetailleerde kaart, met diverse punten. Bezoekers vinden er extra video's, foto's, achtergronden en verdieping. Hoe vind je bijvoorbeeld goud in de rivier?

Langs de Rijn
Presentatie: Huub Stapel en Martin Hendriksma
Zaterdag 1 februari
Om 20.40 uur op NPO 2
www.maxvandaag.nl

Facebook.com/MAXdocumentaires| #LangsdeRijn