Hilversum,
29
oktober
2021
|
15:55
Europe/Amsterdam

Langs de Maas aflevering 3, 4 en 5 bij MAX

Vrijdag 10, 17 en 24 december

Op vrijdag 10, 17 en 24 december om 19.55 uur op NPO 2 zijn aflevering 3, 4 en 5 te zien van Langs de Maas. In dit programma volgt Huub Stapel Europa’s meest verrassende rivier: de Maas. Tijdens zijn reis laat hij de Maas in al haar facetten zien: van geschiedenis tot natuur, economie, couleur locale en cultuur. 

In tegenstelling tot eerder gecommuniceerd, zijn aflevering 1 en 2 op vrijdag 26 november en 3 december om 19.55 uur te zien op NPO 2.

Aflevering 3: vrijdag 10 december om 19.55 uur op NPO 2
Huub Stapel volgt de Maas door de Belgische Ardennen: daar waar water en vuur samenkomen. Dit is het gebied van de staalindustrie, die ooit grote rijkdom bracht, maar nu een vervallen aanblik biedt. In het ooit zo toeristische plaatsje Dinant ging in 1969 een bus vol Nederlandse toeristen te water. Huub treft een duiker die bij deze ramp betrokken was. Al varend langs het Île de Dave, een prachtig natuureiland in de Maas, vindt Huub de rust terug.

Aflevering 4: vrijdag 17 december om 19.55 uur op NPO 2
De Maas bereikt Nederland en voor Huub betekent dit dat hij bijna thuis is in zijn geboortedorp Tegelen. Hier treft hij oude vrienden en ontdekt hij de Romeinse geschiedenis die in de Tegelse klei verborgen ligt. In het Belgische Leut is het tijd voor een slokje Maaswijn en Huub brengt een bezoek aan Chateau Neercanne in Maastricht. Daar was de Maas het toneel van de Europese eenwording.

Aflevering 5: vrijdag 24 december om 19.55 uur op NPO 2
In dit laatste deel van de reis neemt de rivier plots een scherpe bocht: de Maas ruikt de Noordzee. Vanaf nu geen beschermende vallei meer, enkel laagland. Vroeger had de Maas vrij spel, maar de mens probeerde haar te temmen. In de Biesbosch leidde dat tot prachtig natuurschoon. Huub treft er een boswachter die met zijn gezin op de meest idyllische plek van Nederland woont. Een garnalenvisser uit Stellendam voert hem mee naar het einde van zijn reis, de Noordzee op.

Huub Stapel werd geboren in het Limburgse Tegelen. Hij zwom als kind veel in de Maas, of ‘pakte een boot’, waarbij hij zich aan een voorbijvarende boot vastklampte om vervolgens kilometers door het water gesleept te worden. De Maas is een heel invloedrijke rivier: Frankrijk, België en Nederland hebben hun huidige vorm aan haar te danken. Waar was de rivier allemaal getuige van? En welke geschiedenis sleurt ze met zich mee? In Langs de Maas zoekt Huub antwoord op deze vragen. Hij vertelt historische en verbazingwekkende verhalen en ontmoet mensen die, net als hij, het Maaswater door hun bloed hebben stromen.

Langs de Maas (vijf afleveringen)
Vrijdag 10, 17 en 24 december
Om 19.55 uur op NPO 2
MAXVandaag.nl

Facebook.com/MAXdocumentairesInstagram.com/OmroepMAX_ | Twitter.com/MAXdocumentaire | #langsdemaas