Hilversum,
13
juni
2017
|
10:31
Europe/Amsterdam

Kunstraadsels: Huwelijksportret van Ferdinand Bol

Donderdag 15 juni

In het MAX-programma Kunstraadsels staat iedere aflevering een nooit eerder opgehelderd vraagstuk rond een schilderij uit de Gouden Eeuw centraal. In het programma wordt de kunstwereld op z’n kop gezet door baanbrekende ontdekkingen. Op donderdag 15 juni is om 20.25 uur op NPO 2 te zien hoe professor Frans Grijzenhout het raadsel achter een schilderij van Ferdinand Bol probeert op te lossen. MAX Vandaag licht vast een tipje van de sluier op! Ga zelf aan de slag met een interactieve versie van dit schilderij op www.maxvandaag.nl.

Aflevering 3 – donderdag 15 juni om 20.25 uur op NPO 2
In de derde aflevering van Kunstraadsels wordt een bekend schilderij van de beroemde 17e-eeuwse schilder Ferdinand Bol aan een grondig onderzoek onderworpen. Het gaat om een zogenaamd portrait historié, waarop personen in de gedaante van Bijbelse, historische of mythologische figuren zijn afgebeeld. Dit huwelijksportret van een onbekend echtpaar hangt in de Hermitage in Sint Petersburg onder de titel Bacchus en Ariadne. Komt professor Frans Grijzenhout erachter wie het echtpaar is op dit schilderij? En kan hij ontrafelen welk mythologisch verhaal er afgebeeld wordt?

Over Kunstraadsels
In de zesdelige serie Kunstraadsels staat iedere aflevering een nooit eerder opgehelderd vraagstuk rond een schilderij uit de Gouden Eeuw centraal. Samen met een team van kunsthistorici, bestaande uit Sophia Thomassen en Julia van Marissing, raadpleegt professor Grijzenhout archieven, deskundigen en gebruikt hij technische middelen om uit te vinden wie de afgebeelde personen op de beroemde portretten zijn of waar de geschilderde locaties zich bevinden. Aan het eind van iedere aflevering blijkt wat de maandenlange uitgebreide speurtocht heeft opgeleverd. U wordt meegenomen in fascinerende zoektochten, vol met dwaalsporen en valkuilen.

BankGiro Loterij
Kunstraadsels wordt mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland. 600.000 Nederlanders spelen mee. Zij dragen bij aan alle vormen van cultuur in Nederland. De BankGiro Loterij kon dankzij haar deelnemers in 2016 ruim 66,9 miljoen euro schenken aan cultuur in Nederland. Met het programma Kunstraadsels wil de BankGiro Loterij laten zien wat de waarde van kunst en cultuur is voor mensen.

MAX: Kunstraadsels
Donderdag 15 juni
Om 20.25 uur op NPO 2
Presentatie: Professor Frans Grijzenhout
www.maxvandaag.nl

www.facebook.com/Kunstraadsels | #kunstraadsels | @kunstraadsels