Hilversum,
01
juni
2017
|
16:21
Europe/Amsterdam

Kunstraadsels: aflevering 4 t/m 6

Donderdag 22 & 29 juni en 6 juli

In het MAX-programma Kunstraadsels staat iedere aflevering een nooit eerder opgehelderd vraagstuk rond een schilderij uit de Gouden Eeuw centraal. Op donderdag 22 & 29 juni en 6 juli is om 20.25 uur op NPO 2 te zien hoe professor Frans Grijzenhout raadsels rondom beroemde Hollandse meesterwerken probeert te ontrafelen.

Aflevering 4 – donderdag 22 juni om 20.25 uur op NPO 2
In de vierde aflevering wordt een bijzonder familieportret van een onbekende schilder aan een grondig onderzoek onderworpen. Op dit schilderij staat een echtpaar met vijf kinderen afgebeeld, de naam van de familie is niet bekend. Men is er altijd vanuit gegaan dat er twee tweelingen op het schilderij te zien zijn; vrij uniek in de Gouden Eeuw. Maar zijn het inderdaad meerlingen? En kan dit professor Frans Grijzenhout verder helpen in zijn zoektocht naar de identiteit van de familie?Het fraaie schilderij is aan een grondige opknapbeurt onderworpen. De vernislaag van het schilderij heeft het namelijk in de loop der jaren aardig te verduren gehad. De resultaten waren verbluffend en verrassend. De schoonmaakbeurt gaf de zoektocht ineens een andere wending.

Aflevering 5 – donderdag 29 juni om 20.25 uur op NPO 2
Het straatje van Vermeer, een van de bekendste schilderijen uit de Gouden Eeuw, geschilderd door de beroemde Hollandse meester Johannes Vermeer, staat centraal in deze aflevering van Kunstraadsels. Sinds het schilderij in het Rijksmuseum hangt, is er discussie over die ene vraag: waar bevindt het échte straatje zich? Professor Frans Grijzenhout deed uitgebreid onderzoek. De zoektocht met veel vragen, dwaalsporen en valkuilen is te zien in Kunstraadsels.

Aflevering 6 – donderdag 6 juli om 20.25 uur op NPO 2
In de laatste aflevering van Kunstraadsels gaat professor Frans Grijzenhout niet op zoek naar wie er op het schilderij staat afgebeeld, maar naar waar de schilderijen zich kunnen bevinden. In een document uit 1668 worden twee portretten genoemd die geschilderd zouden zijn door de beroemde meester Frans Hals. Echter komen deze twee portretten in geen enkel overzichtswerk van de schilder naar boven. Ze kunnen toch niet zomaar verdwenen zijn? Het is zoeken naar een speld in een hooiberg. Waar zijn deze twee portretten? Professor Frans Grijzenhout en zijn team proberen dit ingewikkelde kunstraadsel te ontrafelen. Komen zij erachter waar deze portretten van Frans Hals hangen?

Interactieve schilderijen op MAX Vandaag
Hoe ontrafel je een schilderij uit de 17e eeuw? Ga op MAX Vandaag zelf aan de slag met de schilderijen. Op de website wordt iedere aflevering het schilderij uit de betreffende uitzending uitgelicht. Door met de muis over het schilderij te bewegen lichten bepaalde elementen op. Door te klikken verschijnt extra informatie. Met al deze informatie in hun achterhoofd leggen professor Grijzenhout en zijn team de stukjes van de puzzel in elkaar.

BankGiro Loterij
Kunstraadsels wordt mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland. 600.000 Nederlanders spelen mee. Zij dragen bij aan alle vormen van cultuur in Nederland. De BankGiro Loterij kon dankzij haar deelnemers in 2016 ruim 66,9 miljoen euro schenken aan cultuur in Nederland. Met het programma Kunstraadsels wil de BankGiro Loterij laten zien wat de waarde van kunst en cultuur is voor mensen.

MAX: Kunstraadsels
Donderdag 22 & 29 juni en 6 juli
Om 20.25 uur op NPO 2
Presentatie: Professor Frans Grijzenhout
www.maxvandaag.nl

www.facebook.com/Kunstraadsels | #kunstraadsels | @kunstraadsels