Hilversum,
24
mei
2017
|
12:44
Europe/Amsterdam

Kunstraadsels aflevering 2 en 3

Donderdag 8 en 15 juni

Schilderijen van Ferdinand Bol en Jan Steen in Kunstraadsels

In het MAX-programma Kunstraadsels staat iedere aflevering een nooit eerder opgehelderd vraagstuk rond een schilderij uit de Gouden Eeuw centraal. In het programma wordt de kunstwereld op z’n kop gezet door baanbrekende ontdekkingen. Op donderdag 8 en 15 juni om 20.25 uur is op NPO 2 te zien hoe professor Frans Grijzenhout raadsels rondom beroemde schilderijen van Ferdinand Bol en Jan Steen probeert te ontrafelen.

Aflevering 2 – donderdag 8 juni om 20.25 uur op NPO 2
Een kunstraadsel dat twaalf jaar teruggaat in de tijd, naar het moment dat het Rijksmuseum de tot dan toe grootste aankoop uit de geschiedenis van het museum deed. Van een familie in Wales werd het wereldberoemde doek De Burgemeester van Delft en zijn Dochter van Jan Steen aangekocht, voor het recordbedrag van 11,9 miljoen euro. Maar zijn het wel de burgemeester van Delft en zijn dochter die zo trots en in volle pracht zijn afgebeeld? Professor Frans Grijzenhout twijfelt en probeert het kunstraadsel te ontrafelen. Komt hij erachter wie de man en het meisje zijn op dit schilderij van Jan Steen?

Aflevering 3 – donderdag 15 juni om 20.25 uur op NPO 2
In de derde aflevering van Kunstraadsels wordt een bekend schilderij van de beroemde 17e-eeuwse schilder Ferdinand Bol aan een grondig onderzoek onderworpen. Het gaat om een zogenaamd portrait historié, waarop personen in de gedaante van Bijbelse, historische of mythologische figuren zijn afgebeeld. Dit Huwelijksportret van een onbekend echtpaar hangt in de Hermitage in Sint Petersburg onder de titel ‘Bacchus en Ariadne’. Komt professor Frans Grijzenhout erachter wie het echtpaar is op dit schilderij? En kan hij ontrafelen welk mythologisch verhaal er afgebeeld wordt?

Over Kunstraadsels
In de zesdelige serie Kunstraadsels staat iedere aflevering een nooit eerder opgehelderd vraagstuk rond een schilderij uit de Gouden Eeuw centraal. Samen met een team van kunsthistorici, bestaande uit Sophia Thomassen en Julia van Marissing, raadpleegt professor Grijzenhout archieven, deskundigen en gebruikt hij technische middelen om uit te vinden wie de afgebeelde personen op de beroemde portretten zijn of waar de geschilderde locaties zich bevinden. Aan het eind van iedere aflevering blijkt wat de maandenlange uitgebreide speurtocht heeft opgeleverd. U wordt meegenomen in fascinerende zoektochten, vol met dwaalsporen en valkuilen.

MAX: Kunstraadsels
Donderdag 8 en 15 juni
Om 20.25 uur op NPO 2
Presentatie: Professor Frans Grijzenhoutwww.maxvandaag.nl

www.facebook.com/Kunstraadsels | #kunstraadsels | @kunstraadsels