Hilversum,
21
augustus
2018
|
21:52
Europe/Amsterdam

Kunstdetective Arthur Brand vindt 1500 jaar oud Byzantijns mozaïek terug in Monaco

MAX’ kunstdetective Arthur Brand heeft een 1500 jaar oud Byzantijns mozaïek met grote historische waarde teruggevonden in Monaco. Dit was zojuist te zien in de laatste aflevering van De Kunstdetective van MAX op NPO 2.

In opdracht van het Cypriotische Ministerie van Cultuur ging Brand op zoek naar het Markos mozaïek, dat al meer dan 44 jaar spoorloos was. Het werk werd in Cyprus gestolen tijdens de Turkse invasie in 1974. Onlangs werd het mozaïek gelokaliseerd in het appartement van een vermogende vrouw in Monaco. Haar vader had het destijds gekocht, naar eigen zeggen, niet wetende dat het gestolen was. Brand kwam het werk op het spoor met behulp van een kunsthandelaar die op de vlucht was voor Interpol.

Dit was misschien wel de moeilijkste en spannendste zoektocht van mijn leven. Anderhalf jaar lang was ik alles aan het voorbereiden tot het grote moment daar was. Eenmaal in Monaco viel alles in duigen. De tipgever werd gearresteerd, regeringsfunctionarissen trokken zich terug en tussenpersonen durfden niet meer. De moed zakte mij volledig in de schoenen. En dan kun je twee dingen doen: onder het bed kruipen óf, omdat je die speld in de hooiberg zoekt, de hooiberg afbranden. Dat laatste heb ik gedaan.” Aldus Arthur Brand over het terugvinden van het mozaïek.

De Kunstdetective
In De Kunstdetective volgt Omroep MAX Arthur Brand tijdens zijn speurtocht naar gestolen kunst. Brand behoort tot de internationale top in zijn vakgebied. Hij kreeg internationale bekendheid tijdens zijn speurtocht naar de bronzen paarden van Adolf Hitler.

Bekijk alle uitzendingen van De Kunstdetective op MAX Vandaag