Hilversum,
02
februari
2018
|
15:51
Europe/Amsterdam

Komend weekend in Nieuwsweekend en De Perstribune bij MAX op NPO Radio 1

Een overzicht van onderwerpen en gasten in de MAX-programma’s op NPO Radio 1! Aanstaande zaterdagochtend in Nieuwsweekend onder meer aandacht voor de onstuitbare opkomst van de rat in Nederlandse steden. En op zondagmiddag in De Perstribune zijn museumdirecteur Eppo van Nispen tot Sevenaer en paralympisch sporter Jetze Plat te gast.

Nieuwsweekend – Zaterdag 3 februari van 08.30 tot 11.00 uur op NPO Radio 1
Anita Terpstra dook in de geschiedenis van de gezinnen van haar ouders. Haar leven lang is Anita al gefascineerd door de jeugd van haar ouders, die beiden opgroeiden in een groot naoorlogs gezien. Eén met 14 kinderen en het andere met 7 kinderen. Het huis vol is het indrukwekkende verhaal van het grote gezin in naoorlogs Nederland. Hoe was het om op te groeien in zo’n groot gezin en was het gezellig om zoveel broers en zussen te hebben?

Shell lijkt na grote druk van buitenaf overstag met garanties aan Groningen. Aan de andere kant van de wereld doet mijnbouwbedrijf Rio Tinto er alles aan om zo min mogelijk belasting aan het arme Mongolië te betalen, waar het bedrijf een goudmijn ontgint. En het is bepaald niet het enige bedrijf dat alles wil doen om zoveel mogelijk winst te maken. Maar hoe zit het met de maatschappelijke verantwoordelijkheid van deze gigantische multinationals? Wie steken daar een stokje voor? Directies, aandeelhouders? En wie keert deze donkere kant van het kapitalisme? Mark van Baal, aandeelhouder bij Shell en Vincent Kiezebrink, onderzoeker belastingontduiking, buigen zich over de kwestie.

Dichteres Ellen Deckwitz maakt samen met gitaris/componist Corrie van Binsbergen en videokunstenaar Martijn Grootendorst de voorstelling Olijven moet je leren lezen, een avond vol pakkende poëzie. De voorstelling is gebaseerd op de gelijknamige bundel van Ellen.

Tot slot aandacht voor de onstuitbare opkomst van de rat, die niet alleen Parijs, maar ook Nederlandse steden overstroomt. Vechten tegen de bierkaai voor de ongediertebestrijders…

De Perstribune – Zondag 4 februari van 12.00 tot 14.00 uur op NPO Radio 1
Eppo van Nispen tot Sevenaer, te gast in het eerste uur van De Perstribune tussen 12.00 en 13.00 uur, was jarenlang directeur van Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). Sinds 1 februari heeft hij een nieuwe baan: directeur van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, het omroepmuseum- en archief in Hilversum. De flamboyante Van Nispen stamt uit een adellijk geslacht en koos voor een opmerkelijk carrièrepad, met tussenstops bij onder meer Martin Gaus' Dierenmanieren en Hart van Nederland.

Jetze Plat, te gast in het tweede uur van De Perstribune tussen 13.00 en 14.00 uur, werd eind vorig jaar verkozen tot Paralympisch Sporter van 2017. Ook is hij genomineerd voor de Laureus Award, de internationale 'sport-Oscar', die later deze maand wordt uitgereikt in Monaco. Plat, die werd geboren met twee onvolgroeide benen, blinkt uit op de handbike en de paratriathlon (zwemmen, handbiken en wheelen). Afgelopen jaar pakte hij de Europese titel en de wereldtitel op die laatste discipline. Het hoogtepunt volgde op Hawaï, waar hij de wereldtitel Ironman wist te bemachtigen. Het volgende doel: de Spelen in Tokio.

Verder neemt mediaredacteur Ron Vergouwen een kijkje achter de schermen bij de successerie Ik Vertrek. Ook vertelt royaltyjournalist Marc van der Linden over zijn favoriete sporten en sporters én wordt het 'mediapaspoort' van wielrenster Leontien van Moorsel opgemaakt. In de tv-rubriek Kassie Kijken werpt Ron Vergouwen uiteraard een blik op de opmerkelijkste televisieprogramma’s van afgelopen week.

Over MAX op NPO Radio 1
Met Nieuwsweekend en De Perstribune is MAX goed vertegenwoordigd op NPO Radio 1. Dé nieuws- en sportzender van de Nederlandse Publieke Omroep is te beluisteren via kabel, internet, digitale tv, satelliet en digitale radio (DAB+).

Facebook.com/Nieuwsweekend | #Nieuwsweekend | @Nieuwsweekend
Facebook.com/deperstribune | #DePerstribune | @DePerstribune

www.maxvandaag.nl