Hilversum,
31
december
2020
|
09:16
Europe/Amsterdam

Koloniaal expert Lara Nuberg en Ad Geerdink (Westfries Museum) in derde aflevering Museum in de Maak

Hoe stel je het perfecte museum van Nederland samen?

De derde aflevering van de MAX-podcast Museum in de Maak is nu te beluisteren op www.museumvannederland.nl, NPO Luister, Spotify en de bekende streamingsplatforms.

In de zesdelige podcast volgen we Jörgen Tjon bij zijn zoektocht om het perfecte museum van Nederland samen te stellen. Met behulp van museumdirecteuren uit heel Nederland (van o.a. Het Stedelijk Museum, Vincent van Gogh Museum en het Mauritshuis) geeft Jörgen een plekje aan culturele objecten die een rol hebben gespeeld in de totstandkoming van het Nederland, zoals wij dat vandaag de dag kennen. De objecten zijn ingebracht door deelnemers van het televisieprogramma Het Museum van Nederland, dat elke woensdag om 20.30 uur te zien is op NPO 1.

Aflevering 3: De expositie van een pijnlijk verledenNog altijd speelt ons koloniale verleden een rol in onze huidige samenleving. Dit verleden heeft een belangrijke rol gespeeld in de totstandkoming van Nederland zoals we dat nu kennen.

Hoe hoort een museum om te gaan met onderwerpen die zelfkritiek vereisen en welke rol speelt een museum in het morele debat? Presentator Jörgen Tjon gaat in gesprek met expert koloniaal verleden Lara Nuberg en met Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum.

Tjon behandelt in deze aflevering drie objecten die in het tv-programma zijn ingebracht: de houtmolen, slavernijpoppen en een schaalmodel van de Witte Swaen.

Museum in de Maak (6 afleveringen)
Elke woensdag direct na de uitzending van Het Museum van Nederland
Te beluisteren via museumvannederland.nl en de bekende streamingsdiensten

Facebook.com/MAXdocumentaires | @MAXdocumentaire | #museumvannederland | @omroepmax_