Hilversum,
11
september
2018
|
09:34
Europe/Amsterdam

Klaas Dijkhoff in Door Andere Ogen bij MAX

Maandag 17 september om 20.25 uur op NPO 2

Op maandag 17 september om 20.25 uur op NPO 2 toont MAX een portret van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. In de tweede uitzending van Door Andere Ogen komen onder meer Jeanine Hennis-Plasschaert, Kees Boonman en Arnoud-Jan Bijsterveld aan het woord.

Hij is winnaar van De Slimste Mens, uitverkozen tot Politicus van het Jaar, de best geklede man van het land en zelfs de meest sexy politicus van Den Haag. “Maar dat alles maakt een mens nog niet tot een goed politicus,” zegt politiek commentator Kees Boonman. “Zijn losse houding is ook een risico in een calvinistisch land als het onze. Politiek is een moeilijker vak dan we denken. Het kan in vierentwintig uur gebeurd zijn.

De politieke bliksemcarrière van Dijkhoff wordt behalve door Kees Boonman belicht door Dijkhoffs jeugdvriend Christophe van der Maat, Jeanine Hennis-Plasschaert en Arnoud-Jan Bijsterveld, hoogleraar Cultuur in Brabant aan de Universiteit van Tilburg, waar Dijkhoff ooit cum laude afstudeerde.

De prins uit Brabant
Volgens Bijsterveld profileert Dijkhoff zich heel bewust als Brabander in Den Haag, “in z’n vocabulaire, zijn droogkomische nuchterheid, in zijn hele houding afficheert hij zich als een original. Dat is een lonend marketingconcept, weten we al twintig jaar uit alle reclames. Mensen verbinden het onmiddellijk met gemoedelijkheid. Het verkoopt.

De prins uit Brabant wordt door velen getipt als de potentiële opvolger van Mark Rutte. “Klaas is de baas”, typeert zijn partijgenoot Jeanine Hennis-Plasschaert, “hij heeft een spilfunctie in Den Haag, maar ik hou niet van de term kroonprins, want dan gaat het vaak mis.” Hennis-Plasschaert beschrijft tevens hoe Dijkhoff na haar val als minister van Defensie haar opvolger werd. “Ik ben dol op Klaas. Toen ik mijn ministerskamer had uitgeruimd was ik blij dat het Klaas werd. Ik weet niet of ik een ander op dat moment had kunnen verdragen.

Over Door Andere Ogen
Door Andere Ogen is een actueel biografieënprogramma onder leiding van Fons de Poel. In dit MAX-programma worden de levens en carrières belicht van spraakmakende personen uit de werelden van o.a. sport, amusement, cultuur en politiek. Intimi, deskundigen, familieleden en andere betrokkenen voorzien de levensverhalen van duiding en zorgen voor originele invalshoeken en nieuwe perspectieven.

Door Andere Ogen - De prins uit Brabant (aflevering 2: Klaas Dijkhoff)
Maandag 17 september
Om 20.25 uur op NPO 2

#DoorAndereOgen | @MAXdocumentaire | facebook.com/MAXdocumentaires | www.MAXVandaag.nl