Hilversum,
07
december
2021
|
11:55
Europe/Amsterdam

Janny en André varen Elfstedentocht in winters seizoen Denkend aan Holland bij MAX

Vanaf zondag 2 januari

It giet oan! In een speciaal seizoen van Denkend aan Holland varen Janny van der Heijden en André van Duin de Elfstedentocht. Het is volgend jaar namelijk precies 25 jaar geleden dat de laatste tocht werd verreden. Het belooft een bijzonder avontuur over de Friese sloten, kanalen en meren te worden. De eerste aflevering van Denkend aan Holland, de Elfstedentocht is zondag 2 januari om 21.35 uur te zien bij MAX op NPO 1.

Hoe is het om de Elfstedentocht per boot af te leggen? En is het überhaupt leuk om in de winter te varen? Er staat Janny en André een compleet nieuwe vaarervaring te wachten, inclusief dikke jassen, mutsen, thermo-ondergoed en warme chocolademelk. Het bekende duo ontdekt Friesland vanaf het water en bezoekt de prachtige plekken waar het water ze brengt. In alle elf steden laten Janny en André, onder luid gejuich en vaak begeleid door een dweilorkest of koor, hun stempelkaarten vullen. Onderweg komen ze door kleine gehuchtjes, passeren ze 189 bruggen en ontdekken ze de prachtige Friese natuur.

Aflevering 1 – zondag 2 januari om 21.35 uur op NPO 1
Bewapend met een pannetje snert vertrekken Janny en André in alle vroegte vanuit de Zwettehaven in Leeuwarden, de officiële startplaats van de Elfstedentocht. De ruim 200 kilometer lange tocht, dwars door Friesland, is begonnen. In deze eerste aflevering weten Janny en André al drie stempels in de wacht te slepen: in Sneek, IJlst en Sloten. Onderweg maken ze hun eigen schaatsen (je weet immers nooit wat het weer doet…), krijgt het duo een bijzonder Elfstedenboekje geserveerd en moet het eerste Friese meer worden overgestoken.

Aflevering 2 – zondag 9 januari om 21.35 uur op NPO 1
Deel twee van de tocht der tochten staat op het programma. Janny en André vertrekken deze aflevering uit Sloten, ontvangen hoog bezoek aan boord en worden op een geweldig concert getrakteerd. De eerste dag eindigt in Stavoren, waar wordt afgesloten met een lekker visje. Op dag twee halen Janny en André in Hindeloopen hun vijfde stempel. Ook moeten ze daar onder twee krappe houten bruggetjes door om vervolgens op het IJsselmeer terecht te komen. In de winter over zulk groot water varen is best even spannend. Uiteindelijk komen Janny en André in Workum terecht, waar ze hun zesde stempel krijgen.

Webserie: Janny’s Frieskist
In Janny's Frieskist keert Janny van der Heijden terug naar Friesland. Dit keer zonder André, maar mét een opdracht. Ze gaat op bezoek bij bijzondere Friezen, die de meest uiteenlopende producten verbouwen of maken. Op hun bedrijf gaat ze aan de bak. Zo assisteert Janny een heuse boerinfluencer, leert ze schapen hoeden op een quad en sorteert ze bergen van Friese aardappelen. In ruil voor deze klusjes, hóópt ze wat van deze producten in haar Frieskist te krijgen. Aan het eind van de serie maakt Janny - met de inhoud van de kist - de meest Friese maaltijd ooit. De webserie is vanaf zondag 2 januari te zien op de Facebookpagina van Omroep MAX, MAX Vandaag en NPO Start.

Denkend aan Holland, de Elfstedentocht
Vanaf zondag 2 januari
Om 21.35 uur op NPO 1
Presentatie: Janny van der Heijden en André van Duin
MAXVandaag.nl

Facebook.com/OmroepMAX | Instagram.com/OmroepMAX_ | Twitter.com/OmroepMAX | #DenkendaanHolland