Hilversum,
26
februari
2019
|
15:05
Europe/Amsterdam

Jan Terlouw in Door Andere Ogen bij MAX

Maandag 4 maart om 20.25 uur op NPO 2

Op maandag 4 maart zendt MAX om 20.25 uur op NPO 2 een nieuwe aflevering van het programma Door Andere Ogen uit. In de derde aflevering van deze reeks wordt Jan Terlouw geportretteerd. Dries van Agt, Splinter Chabot, Jan Tromp, Joep Boerboom en dochter Sanne schetsen een beeld van de schrijver en voormalig politicus.

In de week voorafgaand aan de klimaatmars in Amsterdam staat in Door Andere Ogen Jan Terlouw centraal; de oud-politicus die de jeugd van Nederland heeft opgeroepen om rond de klimaatproblemen in opstand te komen. Terlouw is een man van vele levens: wetenschapper, politicus (namens D66 partijleider en minister) en schrijver, vooral van jeugdboeken die bestsellers werden. Terlouw wordt in de uitzending onder anderen geduid door zijn oudste dochter Sanne, oud-premier Dries van Agt, journalist Jan Tromp​, JOVD-voorzitter Splinter Chabot ​en de schrijver van zijn biografie Joep Boerboom.

Zijn dochter Sanne, met wie hij samen boeken schrijft, typeert haar vader als een overactieve man, die ook na het overlijden van zijn echtgenote tenminste vier keer per keer per week lezingen in het land geeft. “Hij leeft in feite voor de toekomst. Ook die van andere generaties. Natuurlijk heeft hij verdriet en thuis is het leeg. Maar hij is is niet gemaakt voor verdriet. Hij is niet iemand die bij de pakken neerzit”.

Ook is er aandacht voor Terlouws politieke carrière. Grote successen ten spijt, bewaart hij mindere herinneringen aan de mores op het Binnenhof, in het bijzonder ten tijde van het kabinet Van Agt II, waarin hij werd gemangeld tussen Dries van Agt (CDA) en Joop den Uyl (PvdA). Na de val van het kabinet koos Terlouw voor doorregeren met het CDA en dat kwam hem op een electorale afstraffing te staan. Dries van Agt blikt met pijn op die periode terug: “Ik heb een resterend schuldgevoel jegens Jan. Dat heeft me nooit helemaal verlaten”.

Over Door Andere Ogen
Door Andere Ogen is een actueel biografieënprogramma onder leiding van Fons de Poel. In dit MAX-programma worden de levens en carrières belicht van spraakmakende personen uit de werelden van o.a. sport, amusement, cultuur en politiek. Intimi, deskundigen, familieleden en andere betrokkenen voorzien de levensverhalen van duiding en zorgen voor originele invalshoeken en nieuwe perspectieven.

Door Andere Ogen - Jan Terlouw
Maandag 4 maart
Om 20.25 uur op NPO 2
www.MAXVandaag.nl

#DoorAndereOgen | @MAXdocumentaire | facebook.com/MAXdocumentaires |