Hilversum,
24
december
2015
|
00:00
Europe/Amsterdam

Jan Siebelink in Recht van Spreken van MAX

Jan Siebelink in Recht van Spreken van MAX
“Ik ben bang voor het oordeel Gods”

Hilversum, 24 december 2015 - Schrijver Jan Siebelink is er niet van overtuigd dat hij een plek in de hemel verdient. “God is bezig de rekening over mij op te maken nu ik een zekere leeftijd heb. Ik weet niet wat hij allemaal meetelt.” In het MAX-programma Recht van Spreken blikt de 77-jarige schrijver op donderdag 14 januari om 21.10 uur op NPO 2 terug op zijn werk en leven.

Het succes van zijn boeken – ‘Knielen op een bed violen’ is de best verkochte roman van na de oorlog – streelt zijn ijdelheid, maar maakt zijn leven ook “zinvol”, vertelt hij in het programma. “Ik bied mensen blijkbaar troost”.

In februari verschijnt de film ‘Knielen op een bed violen’ met Barry Atsma en Noortje Herlaar in de hoofdrollen. In Recht van Spreken zijn fragmenten van de film te zien. Siebelink prijst de manier waarop Atsma zich heeft ingeleefd in de rol van Siebelinks vader. “Hij belde mij soms een kwartier voor hij een scene ging opnemen op met de vraag of mijn vader bepaalde schietgebedjes had. Dan sms’te ik wat hij kon zeggen”, aldus Siebelink.

Siebelink schreef 39 romans. Na zijn debuut in 1975 verscheen er bijna jaarlijks een boek. Zolang hij schrijft, kan hem niets overkomen, zegt hij. “Zolang ik bezig ben, heb ik het gevoel dat ik niet weggenomen kan worden, dat mij niets gebeurt.”

In Recht van Spreken komt ook zijn zoon Jeroen Siebelink aan het woord. “Wij noemden hem thuis de specht, hij zat altijd te tikken.” Journalist en vriend John Jansen van Schalen herinnert zich hun jeugd als zonen van kleine dorpse middenstanders. “We zijn altijd bang dat we er eigenlijk niet bij horen in de grote wereld.”

Prominente Nederlanders kijken in Recht van Spreken met presentator Elles de Bruin terug op hun werk en leven. Eerder stonden onder anderen Willem Aantjes, Johan Witteveen, Bram Peper, Rita Verdonk, Maria Goos en Jan Marijnissen centraal.

MAX: Recht van Spreken: Jan Siebelink
Donderdag 14 januari 2016
Om 21.13 uur op NPO 2
www.omroepmax.nl
www.maxvandaag.nl